U Italiji traju razgovori o sastavu nove vlade

Mandatar za sastavljanje nove vlade Giuseppe Conte počeo je u petak razgovore sa svim talijanskim političkim snagama, pa tako i sa socijaldemokratima u PD-u i s Pokretom pet zvijezda, s kojima treba sastaviti novu vladajuću garnituru.

Giuseppe Conte koji je u četvrtak izabran da pokuša sastaviti novu vladu, za sami kraj pregovora, koji će trajati dva dana, ostavio je PD (Demokratska stranka, lijevi centar) i M5S (antisistemski). Do utorka ili srijede treba predstaviti vladu predsjedniku Sergiju Mattarelli prije nego u subotu položi prisegu.

Uz raspodjelu ministarskih portfelja, još je nekoliko nepoznanica, među kojima i ona tko će biti potpredsjednik vlade, dužnost koju bi njezin sadašnji obnašatelj Luigi Di Maio (predsjednik M5S-a) htio zadržati.

U središtu razgovora su i imenovanja na strateške dužnosti ministara gospodarstva i unutarnjih poslova.

Petozvjezdaši su usto odlučili da će koalicijski ugovor dati na glasanje svom članstvu na internetskoj platformi Rousseauu. To internetsko glasovanje stotinjak tisuća članova trebalo bi se provesti ovih dana, a svakako prije glasovanja parlamenta o povjerenju vladi, pišu glasila.

Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Lige, suverenist Matteo Salvini odbio je Conteov poziv i poslao nižerazredne predstavnike. Njegov plan borbe za naredne mjesece je jasan.

Na Facebooku je objavio poziv na prosvjede 19. listopada pod nazivom Dan talijanskog ponosa, protiv buduće vlade koju je nazvao “krađom demokracije”.

Dogovor koji su u srijedu postigli M5S i PD izvukao je Italiju iz političke krize u koju je bila zapala 8. kolovoza kada je Salvini napustio savez s M5S-om.

Komentiraj