EPA/CRISTIANO CHIODI

U Italiji dan žalosti za 281 žrtvu potresa

U Italiji je u subotu dan žalosti za 281 žrtvu potresa koji je u srijedu pogodio središnji dio zemlje gdje stotine spasioca još uvijek pretražuju ruševine bez velike nade da će pronaći preživjele.

Zastave su spuštene na pola koplja u čitavoj zemlji za pogreb žrtava iz Arquate del Tronto, jednog od tri najpogođenija lokaliteta u Apeninima.

Ispraćaj će se održati prijepodne u sportskoj dvorani u Ascoli Piceno, u podnožju planina, u prisustvu predsjednika republike Sergia Mattarella i šefa vlade Mattea Renzija.

U petak se sportska dvorana pretvorila u kapelu gdje su se rodbina i prijatelji došli pokloniti pred tridesetak lijesova.

Dio obitelji odlučilo je ne sudjelovati u svečanom pogrebu te su se ranije oprostili od posmrtnih ostataka svojih bližnjih.

Još jedna pogrebna svečanost, bez tijela, predviđa se za sljedeći tjedan za žrtve Accumolija i Amatricea, s druge strane planine.

U međuvremenu neke su obitelji počele pokapati mrtve. U Pomeziji, južno od Rima, biskup je u petak popodne održao pred stotinama osoba pogreb šest žrtava među kojima osmogodišnjeg dječaka i dvije djevojke.

Po najnovijim podacima civilne zaštite, broj smrtno stradalih popeo se na 281, od kojih 221 u Amatriceu, dok je 388 osoba hospitalizirano zbog ozljeda. Od četvrtka nije pronađena nijedna preživjela osoba.

Potraga se, međutim, nastavlja bez odmora, posebice u Amatriceu, s obučenim psima.

“Nastavit ćemo tražiti dok ne budemo sigurni da nema više nikoga”, kazao je lokalni dužnosnik civilne zaštite Luigi D’Angelo.

No, spasioci su počeli raščišćavati ruševine s bagerima što je znak da slabi nada da će se pronaći preživjele.

U selu je dugi red automobila obitelji žrtava koje su došle prepoznati tijela jer bez toga pravosuđe zabranjuje njihovo uklanjanje.

Rad spasioca zakomplicirali su brojni manji potresi. Više od tisuću zabilježeno ih je od srijede, posebice potres jačine 4,8 u srijedu u zoru.

Brojne stradale osobe bile su ondje u prolazu, kao turisti ili provodeći praznike kod djedova i baka. Civilna zaštita zabilježila je gotovo 2500 osoba bez krova nad glavom koji su noć s petka na subotu proveli u jednom od 42 podignuta kampa sa šatorima.

U četvrtak navečer vlada je proglasila izvanredno stanje u pogođenim područjima i odobrila prvu pomoć od 50 milijuna eura. Najavljen je i novi plan prevencije od potresa.

Komentiraj