U Islamabadu se sastali glavni američki pregovarač i predstavnici talibana

Vodeći pregovarač iz Sjedinjenih Država i predstavnici talibana sastali su se u Islamabadu u nastojanju da ožive afganistanski mirovni proces, mjesec dana pošto su pregovori propali, kazali su dužnosnici.

“Posebni američki izaslanik Zalmaj Kalilzad i predstavnici talibana sastali su se u Islamabadu”, rekao je pakistanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, dodavši da će talibanski predstavnici i i američki izaslanik u Islamabadu biti do nedjelje te da postoji mogućnost njihova ponovnog susreta.

Postojala je i mogućnost sastanka talibanskih čelnika s premijerom Imranom Khanom, rekao je.

Izvor blizak talibanima potvrdio je da je prvi sastanak u četiri oka između glavnoga američkog pregovarača i talibana održan u četvrtak, dok drugi izvor kaže da je sastanak bio u petak.

Nakon što su dogovorili sastanak, Pakistanci su talibane pokušali uvjeriti u potrebu primirja, što je jedno od glavnih pitanja zbog kojega se američki predsjednik Donald Trump povukao iz mirovnih pregovora, rekao je dužnosnik.

Predstavnike talibana vodi suosnivač grupe i šef političkog ogranka, mula Abdul Gani Baradar, koji je u pakistanskom zatvoru proveo osam godina. Odande je pušten 2018. kako bi pridonio ponovnom pokretanju mirovnoga procesa u Afganistanu.

Pakistanski ministar vanjskih poslova šah Mehmud Kureši potvrdio je da je sastanak između talibana i američkog izaslanstva dogovoren.

Sjedinjene Države i Afganistan optužuju Islamabad da podupire talibanske frakcije, što Pakistan negira.

Komentiraj