Hina

U ime obitelji traži od Plenkovića da prestane financirati tjednik Novosti

Udruga U ime obitelji pozvala je u petak premijera Andreja Plenkovića da poduzme korake kako bi se prestalo financirati tjednik Srpskog narodnog vijeća Novosti, koji ponovno optužuje da huška na netrpeljivost i mržnju prema Hrvatima.

Predsjednica udruge Željka Markić u pismu Plenkoviću poručuje kako je nedopustivo i nezakonito da se s više od 270.000 kuna mjesečno iz državnog proračuna financira huškanje na mržnju i nesnošljivost, u ovom slučaju prema većinskom narodu, Hrvatima, koje sustavno provodi tjednik Novosti.

Udruga se zalaže za pravo na slobodu govora i pisanja – pa tako i za pravo Novosti da objavljuju što god im hrvatski zakoni dopuštaju – ali očekuje da se financiraju sredstvima svojih čitatelja, odnosno onih koji se slažu s njihovom uredničkom politikom, kaže se u pismu.

“Potaknuta viješću da je zbog izazivanja požara kod Kistanja uhićeno pet maloljetnika i 18-godišnjak, od kojih su dvojica državljani Srbije – ne ulazeći u razloge zbog kojih su se ti mladići odlučili podmetnuti požar te ugroziti svoje i tuđe živote, imovinu i prirodna dobra – slobodna sam Vam ponovno ukazati na klimu netrpeljivosti prema hrvatskom narodu i državi koju među građanima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj opetovano širi tjednik Novosti, čiji je izdavač Vaš koalicijski partner, Milorad Pupovac, kojem je i ove godine dodijeljeno 3,2 milijuna kuna iz proračuna Republike Hrvatske”, piše Markić Plenkoviću.

Činjenica da Vaša Vlada novcem iz državnog proračuna financira Novosti daje pogrešnu sliku o vjerodostojnosti objava u tom tjedniku Srpskog narodnog vijeća, te stvara dojam da Vaša Vlada smatra prihvatljivim sustavno huškanje manjinskog naroda, Srba, na mržnju i netrpeljivost prema većinskom narodu, Hrvatima, kaže se u pismu.

Pismo je dostavljeno na znanje predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, predsjednicima saborskih klubova i predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine.

Komentiraj