Udruga U ime obitelji optužila je u utorak SDP da sprječava zakonsku zaštitu radnica i radnika koji neplaćeni moraju raditi nedjeljom, jer Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, koji vodi SDP-ov Gordan Maras, još nije uputio u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o radu, kojima bi se počelo štititi pravo zaposlenih u trgovini na neradnu ili pošteno plaćenu nedjelju.

Udruga u priopćenju podsjeća da je prije osam mjeseci uputila Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu, a prema saborskom poslovniku predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras bio joj je dužan u roku tri mjeseca odgovoriti hoće li taj prijedlog biti upućen u saborsku proceduru. No on, kao ni njegov prethodnik, SDP-ov Mirando Mrsić, tu obavezu nisu ispunili.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izvijestio je U ime obitelji da je uputio Marasu dopis u kojem ga moli odgovor u skladu s poslovničkim obavezama, kaže se u priopćenju.

U Hrvatskoj postoji široko slaganje, koje se očituje i u novoosnovanom Savezu za neradnu nedjelju, da se zakonski zaštiti od iskorištavanja više od 180.000 radnika zaposlenih u trgovinama, od čega su više od 100.000 žene.

Saborski zastupnici mogu izglasavanjem prijedloga U ime obitelji u sljedećih nekoliko tjedana zakonom zaštititi radnike i osigurati da ovaj Božić blagajnice i radnici u trgovini mogu blagdane provesti sa svojim obiteljima, tvrdi se u priopćenju.

“Nažalost, očito ne postoji politička volja, niti na strani HDZ-a niti na strani SDP-a, da se za više od 180.000 hrvatskih građana osigura neradna ili pošteno plaćena radna nedjelja”, ocjenjuje U ime obitelji.

U ime obitelji očekuje da će Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo uputiti prijedlog zakona u saborsku proceduru kako bi se prijedlog izmjena Zakona o radu odmah raspravio i usvojio u Saboru.

Komentiraj