‘U ime mafije’: Izašao je novi roman tvorca Alana Forda, na njegovoj je naslovnici Severina

U četvrtak je objavljen roman ‘U ime mafije’ Luciana Secchia, poznatijeg pod pseudonimom Max Bunker, strip scenarista, publicista i novinara, tvorca svjetski poznatih talijanskih stripova, od kojih je najpopularniji Alan Ford. Na naslovnici knjige nalazi se Severina.

“Do knjige sam došao slučajno – Bunkera sam kontaktirao oko prava za objavljivanje jednog kadra njegovog stripa ‘Satanik’, a on mi je ponudio da mu objavimo krimić. Jako me veseli i što je izrazio želju da dođe u Hrvatsku promovirati knjigu, kada epidemiološki uvjeti to dopuste”, izjavio je izdavač Ivan Sršen.

Prevoditeljica romana Antonija Radić i Sršen imali priliku upoznati Bunkera 2018. godine, a intervju kojeg su vodili s njim objavljen je u knjižici “Halo Bing” (Sandorf, 2019.).

O suradnji sa Severinom, Sršen je rekao: “Htio sam da naslovnica bude napravljena u stilu starih noir filmskih plakata, da ima pulpovski štih. Nije nam trebalo dugo da zaključimo kako je Severina, koju smatramo ozbiljnom umjetnicom, jedina s ovih prostora koja je u stanju tako dobro utjeloviti lik Sharon, femme fatale romana “U ime mafije”. Uz to, riječ je o snažnoj ženi koja je idealna da prikaže snažnog lika. Poklopilo se da je Severina velika ljubiteljica Bunkerovog stripa Alan Ford te smo suradnju ostvarili na obostrano zadovoljstvo i drago nam je što ćemo knjigu promovirati zajedno”.

PHOTO: Jelena Balić

Serija romana o detektivu Finziju, po čijim je slučajevima snimljen igrani film Agenzia Riccardo Finzi… praticamente detective, u Italiji je popularnija čak i od njegovih stripova. Finzijeva nonšalancija i spretnost, karakteristične za protagoniste noir krimića, pomiješane su s komičnim cinizmom i zajedljivošću tipičnom za sve Bunkerove likove, a romani iz serije o detektivu Finziju nose i prepoznatljivu burleskno-crnohumornu notu.

U romanu “U ime mafije”, koji je Sandorf zajedno s Bunkerom odabrao za premijerno upoznavanje balkanske publike s ovom serijom romana, Detektiv Finzi odlazi u Sjedinjene Države, jer je njegova tajnica osvojila putovanje za dvoje u nagradnoj igri. Po dolasku u New York svjedoči ubojstvu te se vrlo brzo nađe upleten u aferu FBI-ja i njujorške mafije. Mafijaški boss ga pošalje u potragu za svojim nećakom Charliejem, koji igra ključnu ulogu u prijenosu vlasti sa stare generacije bossova na novu. Potraga ga nanese u Los Angeles, gdje upoznaje zanosnu blues pjevačicu Sharon…

Pjevačica je u srijedu, na svoj rođendan, na društvenim mrežama otkrila kako je došlo do suradnje:

– ”Čuj, hani, halo Bing, kako brat? Zvali su iz izdavačke kuće ‘Sandorf’ da bi oni i Max Bunker htjeli da budeš na naslovnici njegovog romana. To je krimić… i da odabereš manekene za detektiva i kriminalca…”

– ”Mene zvali?

Max Bunker?

Alan Ford?

??&€@$£¥€

Snimali smo za par dana… Moja ekipa s kojom snimam i novi album…

Detektiv sa šeširom je moj tonski snimatelj Domagoj Perišić, a kriminalac koji sjedi je kompozitor i producent Filip Miletić.

A kako su samo njih dvojica bili uzbuđeni… A ja san u žutoj vešti na naslovnoj stranici knjige Maxa Bunkera i pucan od ditinje sriće.

Hvala majko što me rodi.

Hvala izdavačkoj kući ‘Sandorf’.

Hvala Max Bunker, hvala Broj 1, hvala Vam što ste nam uljepšali djetinjstvo, ovo je za mene velika radost i čast… Jer Vaše ime je zlatnim slovima urezano u dnevnik mog djetinjstva.

Ovo mi je najljepši poklon za rođendan, poslije crteža mog sina.“

Komentiraj