U HT Prvoj ligi najveću minutažu igračima poniklim u vlastitoj školi pruža Hajduk

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) se u novom istraživanju posvetio minutaži koju igračima poniklim u vlastitoj školi daju klubovi iz 27 vodećih europskih liga. Kao nogometaša poniklog u vlastitoj školi se uzimaju oni koji su proveli u klubu barem tri sezone između 15. i 21. godine života.

Vodeći klub u Europi po tom pitanju je slovačka MŠK Žilina koja je takvim igračima u aktualnoj sezoni omogućila 61,5% minutaže, a kad se u obzir uzmu samo klubovi liga “petice” onda vrh ljestvice zauzima španjolska Celta Vigo s udjelom od 49% minutaže koji su imali igrači iz njene škole nogometa.

Kad je je aktualna sezona HT Prve lige u pitanju najveću priliku je domaćim igračima dao Hajduk. Riječ je o 14 nogometaša koji su u minutaži imali udio od 26,49%. Na dnu ljestvice je Istra 1961 koja je trojici igrača iz svoje škole nogometa pružila minutažu od 3,15%.

Kad je u pitanju prosjek na temelju svih 27 promatranih liga vodeća je Prva liga Telekom Slovenije gdje su klubovi u prosjeku igračima poniklim u njihovim školama pružili 26,8% minutaže dok je pomalo iznenađujuće na začelju te ljestvice Portugal s udjelom od 4,7%. HT Prva liga je zauzela 12. mjesto s udjelom od 13,1%.

Od liga “petice” najbolje je stanje u španjolskoj LaLigi (15,7%), a potom slijede engleska Premier Liga (12,6%), francuska Ligue 1 (11,8%), njemačka Bundesliga (10,5%) te naposljetku Serie A (5%).

Pročitajte još:

Hajduk u HT Prvoj ligi pruža najveću minutažu igračima mlađim od 21 godine

Komentiraj