U HRVATSKU UŠLO VIŠE OD 200 TISUĆA LJUDI Slovenska vlada započela izvanrednu sjednicu, migranti masovno ulaze i preko zelene granice

HINA/ Damir SENČAR

Slovenska vlada počela je u 21 sat izvanrednu sjednicu na kojoj će biti donesena odluka o postupanju na granici s Hrvatskom zbog nekontroliranog dolaska migranata koji u Sloveniju prelaze i preko zelene granice, objavila je u ponedjeljak navečer Slovenska televizija.

Namjera slovenske vlade je da Europskoj uniji pošalje jasnu poruku da je za rušenje sustava prije dogovorenog sustava prihvaćanja izbjeglica kriva Hrvatska, a moguće je i da će se donijeti odluka o angažiranju vojske na granici, navodi Slovenska televizija.

Na sjednici je nazočan i zapovjednik glavnog stožera slovenske vojske Andrej Osterman.

Zaključci se sjednice bit će poznati tek kasno u noć nakon završetka sjednice koja će trajati do jedan sat ujutro, navela je Slovenska televizija.

Autobusi prevoze migrante s Obrežja i Brežica u prihvatne centre u Sloveniji

Autobusi su u ponedjeljak oko 20,30 sati u slovenske prihvatne centre počeli prevoziti oko 500 migranata sa slovenskog graničnog prijelaza Obrežje te oko 1.300 migranata iz slovenskog mjesta Brežice, doznaje Hina od glasnogovornice Policijske uprave slovenskog Novog Mesta Alenke Drenik.

Migranti će biti smješteni u prihvatne centre Šentilj, Gornja Radgona, Dobovec i Postojna, te će tamo sami odlučiti hoće li ostati u Sloveniji ili će nastaviti put za Austriju, odnosno Njemačku, izjavila je glasnogovornica Drenik.

Podsjetila je da je tih oko 500 migranata na slovenski granični prijelaz Obrežje stiglo danas poslijepodne, kada je i oko 1.300 migranata stiglo u mjesto Brežice.

Istaknula je da je večeras u 20 sati otkriveno još oko 700 migranata u slovenskom mjestu Orešje na Bizeljskem te će i ti migranti nakon što prođu policijski postupak, također autobusima biti prevezeni u slovenske prihvatne centre.

Glasnogovornica Policijske uprave slovenskog Novog Mesta Alenka Drenik podsjetila je kako je ranije danas iz Obrežja i Brežica  u navedene slovenske prihvatne centre prevezeno oko 700 migranata.

MUP: U Hrvatsku ušlo više od 200 tisuća izbjeglica

Od ponoći do 21 sat u ponedjeljak na teritorij Republike Hrvatske ušlo je 3397 migranata, objavilo je Ministarstvo unurtarnjih poslova u ponedjeljak navečer. U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu trenutno se nalazi 2348 osoba.

MUP napominje kako se i dalje očekuje priljev izbjeglica s područja Srbije.

Od početka izbjegličke krize na područje Hrvatske ušlo je 200.577 osoba.

Austrija: Smještajni kapaciteti za migrante mogli bi biti iscrpljeni u nekoliko dana

Austrijske mogućnosti prihvata izbjeglica i migranata ovise o postupcima Njemačke, ali i o smještajnim kapacitetima za migrante, a oni bi mogli “biti iscrpljeni u dva ili tri dana”, rekla je u ponedjeljak austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, prenose agencije.

Mikl-Leitner nije željela potvrditi koliko će migranata, koji su trenutno u Sloveniji, idućih dana moći primiti Austrija, prenosi slovenska agencija STA pozivajući se na austrijsku APA-u.

“Situacija se stalno mijenja, sa Slovenijom smo u stalnom kontaktu, a potrebne mjere treba prilagođavati u roku od nekoliko sati”, rekla je austrijska ministrica.

Njezina slovenska kolegica Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila u nedjelju navečer da je telefonski razgovarala s Mikl-Leitner te da Slovenija ograničava prihvat migranata iz Hrvatske jer je Austrija spremna prihvatiti samo 1500 migranata na dan.

Riječi slovenske ministrice poslije je austrijska policija opovrgnula i navela da limita nema i da s obzirom na prijem izbjeglica i dalje važi “status quo”, odnosno da oni ulaze u Austriju iz slovenskih prihvatnih centara u Gornjoj Radgoni i na Šentilju.

Slovenski najviši dužnosnici, uključujući predsjednika Boruta Pahora, u ponedjeljak su izjavljivali da Slovenija treba svoj tempo prihvata izbjeglica prilagoditi austrijskom. U protivnom, u Sloveniji bi nakon zatvaranja granica u Njemačkoj mogao ostati velik broj izbjeglica koje Slovenija ne bi mogla servisirati.

Zasad postoje samo neslužbena nagađanja o zatvaranju granica Njemačke, glavnog odredišta većine izbjeglica i migranata.

Komentiraj