U Hrvatsku stiže topao zrak sa sjevera Afrike, vrhunac toplinskog vala se očekuje u utorak i srijedu

U Hrvatsku stiže topao zrak sa sjevera Afrike, pa je Državni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje na opasnost od toplinskog vala. Temperatura zraka na Hvaru već je u 13 sati dosegnula 33 stupnja, a u Šibeniku, Splitu i Kninu 32. Vrhunac toplinskog vala očekuje se u utorak i srijedu, kada bi temperature mogle biti i više od 35 stupnjeva Celzijevih.  

“Već će danas najviša dnevna temperatura zraka u većini krajeva Hrvatske biti od 28 do 33 Celzijeva stupnja. Daljnji porast temperature zraka nastavit će se onda početkom ovoga tjedna, dakle, već sutra temperatura između 30 i 35, i to je početak tog toplinskog vala u našoj zemlji, s umjerenom opasnosti od toplinskog vala, onom žutom bojom za opasnost od vrućine”, rekao je prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec za HRT.

“Ta će se vrućina onda nastaviti i u sljedećim danima, s time da je taj vrhunac toplinskog vala, mogu reći tako, u prosjeku za većinu krajeva Hrvatske utorak i srijeda, kada će nerijetko temperatura zraka biti oko 35 Celzijevih stupnjeva, pa čak i malo više od toga. Najveća vjerojatnost za više vrijednosti od 35 Celzijevih stupnjeva ponegdje je možda već sutra, recimo, na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke županije, a onda utorak i srijeda ponajprije unutrašnjost Dalmacije, ali mjestimice i Slavonija, odnosno Baranja”, dodao je Mikec.

Istaknuo je da je potrebno zaštititi kožu od sunca, a isto tako u najtoplijem danu izbjegavati velike napore ako si to možete dozvoliti.

Mikec je također rekao da je lipanj inače u unutrašnjosti Hrvatske mjesec koji donosi nestabilnosti. Tako je bilo i ove godine, pa je uglavnom na sjeverozapadnim krajevima zemlje bilo i velikih šteta od nevremena, dodao je.

“Nažalost, ta situacija mogla bi se događati i u sljedećim danima”, istaknuo je Mikec.

“Već tamo u utorak i srijedu u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima neće biti iznenađenje ako se dogodi kakav pljusak praćen grmljavinom, rekao je, dodajući da je vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme osobito povećana u najzapadnijim krajevima Hrvatske, uz granicu sa Slovenijom.”

Govoreći o temi klimatskih promjena, Mikec je između ostalog rekao da se klima mijenja i sama od sebe, ali da i čovjek utječe na to.

“I sami smo si, možemo reći ipak, donekle ili čak u većini slučajeva, krivi za ovo što se događa”, zaključio je.

Komentiraj