U Hrvatskoj se snima prvi strani film uz nove mjere poticaja

Pixabay

Film “The Master Butcher’s Singing Club”, koji će se tijekom skoro tri mjeseca snimati na nizu filmskom svijetu nepoznatih lokacija u Hrvatskoj, prva je strana produkcija koja koristi mjere poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi.

Sa stupanjem na snagu novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima mjere poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela povećane su s 20 na 25, a na područjima od posebne državne skrbi na 30 posto.

“Tim pozitivnim pomakom Hrvatska je odgovorila na zahtjeve tržišta i sve veću konkurenciju među zemljama koje žele privući strane produkcije”, ističe Hrvatski audiovizualni centar, dodajući da su velike produkcije odmah pokazale interes za nove mjere.

“The Master Butcher’s Singing Club”, koji će prvi koristiti poticaj za snimanje od 30 posto, povijesna je drama o njemačkim iseljenicima u Sjevernu Ameriku.

Po riječima producenta filma Lutza Weidlicha, otkad je uveden program poticaja stalno se vraćaju snimati u Hrvatsku, a za ovaj projekt dvoumili su se između nekoliko zemalja na dva kontinenta. “Za Hrvatsku smo se odlučili zbog dobitne kombinacije spektakularnih lokacija, odličnih filmskih djelatnika i dobro postavljenih mjera poticaja”, izjavio je.

Dodao je kako su ih nedavno uvedene mjere od 30 posto poticaja za snimanja u područjima od posebne državne skrbi potaknule da istraže lokacije izvan dobro poznatih filmskih ruta. “Sretni smo što smo pronašli dosad netaknute lokacije koje tvore tako važan dio naše priče, a koje bi prošle ispod naših radara da nije ovih hvale vrijednih mjera poticaja.”, istaknuo je Weidlich.

Nakon opsežnog pregleda lokacija, sve za film pronašli su u Hrvatskoj, a prve kadrove odlučili snimiti u Kijevu. Snimat će na lokacijama u Šibensko-kninskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji, a za potrebe snimanja u Odranskom Polju je čak izgrađen i cijeli američki gradić s početka prošlog stoljeća.

Redatelj filma je Ulrich Edel, a glavne uloge tumače Jonas Nay, Aylin Tezel, Leonie Benesch i Thorsten Merten.

Film će u Hrvatskoj imati ukupno 54 dana snimanja, na njemu radi oko 150 hrvatskih filmskih djelatnika i nekoliko pripravnika, a tijekom snimanja bit će angažirano 620 statista.

Komentiraj