U Hrvatskoj oko 1.1 milijun turista. Očekuju se rekordni prihodi

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić u ponedjeljak je u Dnevniku HTV-a komentirao turističku sezonu. Izjavio je da je sadašnji tijek sezone odličan.

“Približili smo se 2019. godini, pratimo trend 95-96 posto noćenja i 90 posto dolazaka u odnosu na 2019. Danas u Hrvatskoj boravi oko milijun i sto tisuća turista, prihodi će biti još veći”, rekao je Staničić.

Komentirao je HNB-ovu prognozu da ćemo od turizma ove godine uprihoditi 800 milijuna eura više u odnosu na 2019. “Imamo odlično prolazno vrijeme, imamo veći broj fiskaliziranih računa pa i prihoda u turizmu, ali treba pričekati ostatak glavne sezone, imamo i odlične najave za posezonu, pa ćemo na kraju godine zbrajati pokazatelje i prihode, zasigurno sezona će biti odlična”, dodao je za HRT.

Što se tiče apartmanizacije i eventualne učinke koje bi mogla imati za turizam, Staničić je naglasio kako je prostor jedan od naših najvažnijih resursa te je na lokalnim čelnicima da kroz prostorne planove kvalitetno upravljaju tim prostorom te upravljaju u pravcu održivog turizma. U tom smislu, kaže, ići će i nova strategija razvoja održivog turizma, a vjeruje da će Ministarstvo i Vlada dati veliki doprinos budućem razvoju turizma, ali, naglašava kako je i na svima nama čuvati prostor, sve resurse i imati održivi turizam.

“HTZ izrađuje strateški dokument za hrvatski turizam, nadamo se brzom dovršenju, ali i realizaciji. Cilj je da se na ljestvici sa 16. mjesta u svijetu dignemo još više i naravno cilj je daljnja digitalizacija poslovanja i procesa kako bi što bolje informirali turiste i pokazati što Hrvatska sve danas nudi u vrlo jakoj svjetskoj globalnoj konkurenciji kada govorimo o turističkoj industriji”, zaključio je Staničić.

Komentiraj