U Hrvatskoj od gripe oboljelo gotovo tri tisuće ljudi, među njima najviše djece

Dok se svijet suočava s koronavirusom, u Hrvatskoj se širi gripa koja je ove godine stigla i ranije nego inače. Oboljelo je gotovo tri tisuće osoba, a među njima je najviše djece vrtićke i školske dobi.

“Neka djeca znaju povraćati, posebice mala djeca, jer do treće godine gripa se manifestira s više simptoma . Kašalj, cureći nos, povraćanje, proljev, slabost, malaksalost. Teško da će ih boljeti mišići, kosti, zglobovi, to je uobičajeno kod visoke djece. Tu je i temperatura koja je tvrdokorna i koja teško pada”, rekla je za Dnevnik.hr Vlatka Krizmanić, pedijatrica u Domu zdravlja Osijek.

Kroz njenu ambulantu svakodnevno prođe 50 do 60 pacijenata, a jučer je oborila rekord, pregladala je 71 pacijenta. Kako bi se brojka smanjila te kako bi bilo manje oboljelih, savjetuje svim roditeljima da djecu liječe kod kuće.

“Gripa je bolest koja se liječi kod kuće, ne u čekaonici, ne u ordinaciji. Mi smo ti koji ćemo pregledati dijete, koji ćemo dati simptomatsku mjeru, jer sama gripa je virusna bolest. Nju jednostavno treba preležati“, ističe Krizmanić.

Ove sezone gripa je manje zahvatila stariju populaciju. “Protiv gripe je većina cijepljena, pripremljeni su“, kaže Nataša Stanišić, dr.med., spec. obiteljske medicine iz Doma zdravlja Osijek.

Samo ove godine u Hrvatskoj je od gripe oboljelo 2910 osoba. Najviše njih virus je zahvatio u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

“Hladniji mjeseci pogoduju virusu. Zbog boravka ljudi u zatvorenim prostorima, u kolektivima, širenje virusa je olakšano“, kaže Vesna Višekruna Vučina iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti.

Komentiraj