U Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj gripe

U Hrvatskojdo sada nije prijavljen ni jedan slučaj gripe niti je u Nacionalnom laboratoriju WHO-a za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ove sezone detektiran virus gripe.

“U Europskoj regiji WHO-a aktivnost gripe je na najnižoj razini”, rekao je za Index Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju HZJZ-a.

“Od 812.999 uzoraka koji su testirani, samo 415 uzoraka bilo je pozitivno na virus gripe. U uzorcima su detektirani virusi gripe A, podtipovi A(H1)pdm09 i A(H3) te virus gripe tip B. Od 31 zemlje i područja koji izvještavaju o intenzitetu cirkulacije virusa, 27 ih navodi baseline razinu, a četiri zemlje – Azerbajdžan, Estonija, Litva i Srbija – navode nizak intenzitet u tjednu 53/2020”, tumači Kaić.

Gripa slabi posvuda u svijetu

Mada ova sezona gripe u Hrvatskoj i generalno na sjevernoj polutki još uvijek nije u punom zamahu, očekuje se da će biti značajno slabija nego što je bila prijašnjih godina.

Naime, takvi trendovi zabilježeni su i na južnoj hemisferi tijekom njihove sezone gripe od travnja do srpnja koja se ove godine podudarila sa širenjem covida-19. To vrlo jasno pokazuju podaci prikupljeni u zemljama južne polutke.

Osim toga, američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) posljednjih je mjeseci zabilježio povijesno niske razine cirkulacije gripe u međusezoni u SAD-u.

 

Komentiraj