U Hrvatskoj ni danas nema novooboljelih, još je 66 aktivnih slučajeva

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, s ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem te generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, potpisali su u utorak Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. – Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK).

Ćorić je rekao da je SRUUK vrijedan 63 milijuna kuna. “Hrvatskoj će to omogućiti dodatan novac povučen iz EU fondova kako bi se moglo pravodobno reagirati na krize”, kazao je.

Božinović je poručio da smo do povoljne epidemiološke situacije došlo zajedničkim snagama. “Povod ovom okupljanju je da želimo ukazati da i kroz vrijeme krize nismo zaboravili promišljati što nas može očekivati u budućnosti. Godinama ulažemo u sustav Civilne zaštite, u vatrogastvo…Ovo danas je vrlo vrijedan projekt kojeg ćemo uskoro realizirati jer smo osigurali 54 milijuna kuna iz EU fondova. 85 posto cijelog projekta će financirati EU. Sredstva su namijenjena za primjenu modernih tehnologija za upravljanjem krizama”, rekao je Božinović i dodao da će sredstav biti uložena u sustav za dojavu o nepogodama, potresima i slično.

“Prva informacija nam je bitna kako bi se spriječila katastrofa. Znate da je godinama bio aktualan sustav za uzbunjivanje. Ovim sustavima, polako sustav za uzbunjivanje odlazi u drugi plan. Ovaj sustav je pokazao efikasnost kada govorimo o slabo naseljenim područjima. Ključ je i u umrežavanju sustava Civilne zaštite sa zdravstvenim sustavom, to će nas učiniti efikasnijima”, pojasnio je Božinović.

Nema novooboljelih

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da do 12:45 sati nije bilo novooboljelih od koronavirusa.

“No, imamo još sat i 15 minuta do zbrajanja brojeva”, rekao je ministar zdravstva i dodao da je jučer bilo 6 aktivnih bolesnika.

“Situacija je zadovoljavajuća. Stožer je poklonio vjeru struci”, rekao je Beroš i dodao da je sinergija građana, politike i medija dovela do dobre situacije.

Komentirao je i izbore i izborne liste. Kaže da nije mogao utjecati na to što na listi HDZ-a nema Krstičevića.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je epidemiološku situaciju. “Trebamo biti oprezni i čim ne bude cirkulacije virusa, razmišljat ćemo o tome da proglasimo kraj epidemije”, kazao je.

Rekao je i da je HZJZ napravio oko 600 anketa i seroloških testova te da očekuje kako će na kraju tjedna očekivati rezultate. “Oni su očekivani, imat ćemo vrlo mali broj zaraženih osoba”, istaknuo je Capak.

Komentiraj