HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

‘U Hrvatskoj nema cenzure, veliki sam pobornik satire’

Prvo pitanje premijeru Andreju Plenkoviću na današnjem Aktualnom prijepodnevu u Saboru uputio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je Plenkovića pitao – ‘Di su pare?’, aludirajući na blokirani hrvatski satirični Facebook profil istog imena.

“Gospodine Plenkoviću, Di su pare … Di su pare… gdje je Pretjerivač, gdje je Ministarstvo ljubavi? Ako John Oliver može na satiričan način dati osvrt na Trumpa, zašto to ne mogu ‘Di su pare’ na Facebooku? Smijehom i satirom rastemo, i ja sam ih pratio i smijao sam se kad su bili satirični prema meni. Što ćete napravit da spriječite satiranje satire u Hrvatskoj?”, upitao je Bernardić Plenkovića.

Premijer mu je kazao da ne zna je li njegovo pitanje posljedica tem buildinga ili velike analuze stanje u društvu.

“Što se tiče satire, ironije i mogućnosti da bilo tko želi na taj način pratiti društvo, ja sam apsolutno za to. Veliki sam pobornik humorističnog u politici i bilo kojem drugom aspektu hrvatskog društva”, rekao je Plenković dodajući da je veliki pobornik satire.

“Kao srednjoškolac sam čitao podlistak Nedjeljne Dalmacije, otvoreni smo za kritiku i na duhovit način. Što se tiče Vaše aluzije na ukidanje filma, možda je i to dio Vašeg pristupa humoru, koliko je meni poznato HRT je neovisna u odabiru svog programa, no čini mi se da je film prikazan, tko ga hoće gledati – neka ga gleda, tko ga ne smatra umjetničkim – neka izrazi svoj stav, no želim ponoviti da u Hrvatskoj – nema cenzure , svatko ima mogućnost govoriti što želi što misli, sukladno zakonskim propisima. To naravno ne znači da u vrijeme modernih tehnologija treba dopustiti govor mržnje, smatram da je to ozbiljan problem koji se oteo kontroli i vjerujem da ga možemo riješiti na određeni način, no raditi jasnu distinkciju između onoga što je humora, a onoga što truje odnose među ljudima, posebice kada su to ljudi koji skrivaju svoj identitet na društvenim mrežama”, odgovorio je premijer.

Bernardić mu je u odgovoru kazao kako stranica ‘Di su pare’ nije poticala govor mržnje i kako se satira ne može podvući pod govor mržnje i cenzurirati društvene mreže. “U lipnju prošle godine mladići su uhapšeni jer su ružno pisali o Vama, prije nekoliko dana je vaš ministar pokušao kreirati HRT-ov program pokušajem zabrane emitiranja filma Ministarstvo ljubavi, a sada krećete u kreiranje zakona protiv govora mržnje. Hrvatska je u cenzuri i zemlja “fejk” vijesti, uzimate ljudima jedino što je ostalo: pravo na govor, i vjerujte, nećete nam to oduzeti”, zaključio je Bernardić.

Komentiraj