U Hrvatskoj je do danas upotrijebljeno četiri milijuna doza cjepiva, evo koje su prijavljene nuspojave

Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, na Pfizer ih se odnosilo 3268, na AstraZenecu 1584, na Modernu 675, na Johnson & Johnson 324 i osam prijava za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču.

Broj novozaraženih pada četvrti tjedan zaredom. U posljednja 24 sata, podsjetimo, imamo 4751 slučaj, što je gotovo tri tisuće manje nego prije mjesec dana. Preminule su 54 osobe od kojih 37 nije cijepljeno.

Uskoro će godina dana od početka cijepljenja, a u Hrvatskoj je uz prvi slučaj potvrđene smrti, još šest tisuća prijava nuspojava.

Hrvatska računica kaže da je na deset tisuća doza prijavljeno 14 sumnji na nuspojave.

Nuspojave kod mRNA cjepiva

Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju HALMED-a u srijedu je kazala za RTL da što se tiče ozbiljnih nuspojava koje se javljaju vrlo rijetko, a odnose se na određenu vrstu cjepiva, do sada su za mRNA cjepiva zabilježili prijave upale srčanog mišića i srčane ovojnice, odnosno miokarditisa i perikarditisa, teških alergijskih reakcija i paraliza ličnog živca.

Dosad je potrošeno više od 4 milijuna doza cjepiva i potvrđena prva smrt.

“Što se tiče vektorskih cjepiva, do sada smo zabilježili sindrom tromboze sa trombocitopenijom, koji je jučer nažalost ocijenjen sa smrtnim ishodom, a zatim druge poremećaje zgrušavanja krvi, u kojima nije bio zabilježen pad krvih pločica, odnosno trombocitopenija, te rijedak autoimuni poremećaj Guillain-Barréov sindrom”, dodala je Margan Koletić.

Najviše prijava nuspojava dobio Pfizer

Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, na Pfizer ih se odnosilo 3268, na AstraZenecu 1584, na Modernu 675, na Johnson & Johnson 324 i osam prijava za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču.

Postoje i oni koji su nakon prve doze imali takvu reakciju da drugu dozu nisu smjeli primiti.

“Prijavljene nuspojave nisu ozbiljne”

Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je:

“Nemamo točan podatak, ali prema literaturi, isto je kao i u ostalim zemljama, tih ljudi je manje od dva posto koji baš nikako nisu mogli dobiti drugu dozu zbog takvih nuspojava nakon prve.”

Od najčešće prijavljenih nuspojava, 78,5 posto nisu ozbiljne, npr. povišena tjelesna temperatura, bol na mjestu primjene, glavobolja. 21,5 posto je ozbiljnih, npr. oticanje lica, grla ili jezika, poteškoće s disanjem ili gutanjem.

Komentiraj