U Hrvatskoj 258 novooboljelih, županije objavljuju svoje podatke

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u nedjelju u priopćenju da je u posljednja 24 sata zabilježeno 258 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Pet je osoba preminulo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u subotu je kazao da se priprema mjera obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima. “Mi sasvim sigurno pripremamo mjeru obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima. O ostalim mjerama ćemo razgovarati s pojedinim sektorima gospodarstva i u dogovoru s njima ih donositi”, rekao je.

Stožer: Od 4608 testiranih 258 novooboljelih, preminulo pet osoba

Tijek događaja:

12:15 U posljednja 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije koronavirusom su zaražene 23 osobe, među kojima je 17 štićenika ilegalnog objekta za starije osobe Keris iz Legrada, a štićenici će tijekom dana sanitetom biti prevezani u koprivničku Opću bolnicu.

Načelnik Županijskoga stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić izvijestio je u nedjelju na konferenciji za novinare da su, među novooboljelima, i vlasnik ilegalnog objekta za starije te dvije osobe koje su brinule o starim osobama.

Ljubić je najavio da će tijekom dana štićenici toga ilegalnog objekta za starije sanitetom biti prevezani u koprivničku Opću bolnicu.

12:00 U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri (3) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (1), općina Sibinj (1) i općina Bukovlje (1). Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 648, dok je broj aktivnih slučajeva 23 (3 više nego prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba (isto kao i prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 314 osoba (17 osoba više nego prethodni dan).

11:50 Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Četiri novozaražene osobe s područja su općine Rovišće i riječ je o korisnicima jednog manjeg privatnog doma za starije osobe. Po jedna novozaražena osoba s područja je općina Đulovac, Nova Rača i Velika Pisanica. Među novozaraženim osobama jedna je zdravstveni djelatnik.

11:40 U protekla 24 sata, četiri osobe koje imaju prebivalište u Šibensko-kninskoj županiji pozitivne su na virus SARS-CoV-2. Osobe su izložene infekciji i epidemiološki obrađene u mjestu boravka gdje se i liječe; tri u Zagrebačkoj i jedna u Zadarskoj županiji i nisu ostvarile bliske kontakte.

Trenutno je 10 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 3 uzorka za testiranje na virus SARS-CoV-2. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 53 osobe.

11:30 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 71 slučaj zaraze koronavirusom, 64 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 7 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 415 osoba, a ukupno je testirano 9537 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 113 uzoraka, od kojih je 3 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

11:20 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za dvije je utvrđena epidemiološka veza) te jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke (utvrđena epidemiološka veza).

Izliječeno je osam osoba – četiri iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića, jedna osoba iz Ploča te jedna iz Stona. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirano je 14 906 uzoraka.

U samoizolaciji je 289 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 81 slučaj kršenja samoizolacije.

11:15 U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutačno je aktivno 296 slučajeva, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.

Pet novih slučajeva zabilježeno je u Dugom Selu, tri u Zaprešiću, te po jedan u Samoboru, Svetoj Nedelji, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, Brdovcu, Bistri, Križu, Rugvici, Preseki.

Od 17 novooboljelih osoba šest su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je sa domom za starije na području Rugvice, dok je za deset slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 36 osoba.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 876 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 563 osobe, a 17 ih je umrlo.

11:10 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 16 novih pozitivnih osoba (9 osoba iz Vinkovaca, 4 iz Ivankova, 1 iz Vukovara, 1 iz Rokovaca i 1 iz Đeletovaca), a jedna osoba je preminula.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 912, od kojih je 778 osoba izliječeno, a ukupno je 18 preminulih osoba. Od ukupnog broja pozitivnih u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivan 21 radnik iz sustava zdravstva (3 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (1 liječnik, 25 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika).

11:00 Na području Zadarske županije 4 su novooboljele osobe. Riječ je o ženskim osobama, dvije s područja grada Zadra te po jedna s područja općina Sukošan i Zemunik Donji. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 185 uzoraka.

10:50 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 412 obrađenih testova danas je 18 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 9, Kaštela 2, Omiša 1, Sinja 2, Solina 2, Dugog Rata 1 i Hrvaca 1 osoba.

Uz 18 novooboljelih s područja Splitsko-dalmatinske županije još je 7 stranih državljana pozitivno na COVID infekciju među kojima su i 4 studenata koji pohađaju studij na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Od 18 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 10 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1098 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 35 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

10:15 Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 325 uzoraka.

Trinaest testiranih uzoraka bilo je pozitivno na koronavirus i to 8 sa šireg područja grada Osijeka, dvije osobe iz Našica i dvije iz Đakova te jedna iz Antunovca.

U KBC-u Osijek su hospitalizirane 24 osobe zaražene koronavirusom od kojih je troje na respiratoru.

22 nova kontakta su stavljena u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području županije nalazi 509 osoba. Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 40 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Nije bilo ni dojava građana o kršenju samoizolacije, objavio je županijski stožer civilne zaštite.

10:10 U Primorsko-goranskoj županiji je danas 20 novozaraženih, 8 je ozdravljenih osoba kojima treba pridodati i 24 korisnika doma koji su svi dobro i bez simptoma. Ukupno 32.

Nažalost, noćas su u bolnici umrle tri osobe, dvoje korisnika doma u Delnicama i još jedna osoba s područja PGŽ.

Današnje stanje u domu u Delnicama u brojkama, 13 zaraženih, 15 negativnih, 48 ukupno oporavljenih, a 7 je korisnika još u bolnici. Do danas je umrlo osam korisnika Doma, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

10:05 “U protekla 24 sata zabilježeno je 258 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.512. Među njima je 296 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata. Pet osoba je preminulo.

Preminule su četiri ženske osobe (dvije u KBC Rijeka – 1939. i 1926. godište; jedna u KB Dubrava, 1947. godište i jedna u OŽB Požega, 1951. godište) i jedna muška osoba (KBC Osijek, 1943. godište).

Do danas je ukupno zabilježeno 17.659 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 298 preminulo, a 15.849 se oporavilo (188 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 9.081 osoba. Do danas je ukupno testirano 326.159 osoba, od toga 4.608 u posljednja 24 sata”, navodi Stožer u priopćenju.

09:35 Grad Zagreb ima 70 slučajeva novooboljelih osoba. Za 26 novooboljelih osoba negativna je epidemiološka anamneza, 35 osoba su kontakti već oboljelih osoba, kod jedne je osobe moguće izlaganje na godišnjem odmoru, kod jedne je moguća izloženost prilikom izlaska, kod jedne je moguće izlaganje na obiteljskoj svečanosti, a jedna je osoba doputovala iz Brazila. Kod dvije je osobe moguća izloženost u teretani.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao nam je da Grad Zagreb unatoč velikim brojkama za sada ne razmišlja o pooštravanju mjera. “Ljudi se druže bez ikakvih mjera i onda se čudimo što nam rastu brojke”, kazao je Šostar.

09:10 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 180 uzoraka briseva (137 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđena 1 pozitivna osoba sa područja županije. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe.

Trenutno je 10 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 61 osoba. Kod 2 strana državljanina (Republika Francuska, Republika Slovenija) potvrđen je pozitivan nalaz (epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima), priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

09:05 Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Jedna osoba je s područja grada Petrinje dok je druga s područja grada Gline. U tijeku je epidemiološka obrada, objavio je županijski stožer civilne zaštite.

Komentiraj