U Hrvatskoj 23 novooboljele osobe, ukupno 1814, preminula žena u Osijeku

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno novooboljelih 23 od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 1814 oboljelih.

Obavljeno je 20953 testiranja, u posljednjih 24 sata 796. Preminula je jedna osoba u Osijeku, pa je sad ukupan broj preminulih 36, na respiratoru ih se nalazi 30, dok je ozdravilo 600. Hospitalizirano je 372 osoba.

Od jučer je preminula jedna osoba. Riječ je o 47-godišnjoj ženi iz Osijeka koja je imala većih problema od ranije.

Prosječna dob oboljelih osoba je 50,5 godina, među njima je 52,2 posto žena i 7,8 posto muškaraca.

Komentirali su situaciju u domu. Osvrnuli su se na optužbe o nedostatku opreme za rad u splitskom domu na Zenti. “Kako je već par dana komunicirano, prema svim županijskim stožerima i lokacijama gdje su starije osobe otišao je kontignent zaštitne opreme”, kazali su na presici.

Dodaju kako ocjena da nema opreme ne stoji, ali i dodju kako je pitanje preraspodjele po domovima.

Nisu znali kazati kad je koji dom dobio opremu. Kažu da to ovisi o lokalnim stožerima, ali dodaju da je oprema dodijeljena. U nedjelju, kažu, ide novi paket opreme u domove.

Na pitanje jesu li za djelatnike domova za umirovljenike održane edukacije za korištenje zaštitne opreme, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da se tijekom epidemije ebole na stranicama HZJZ-a objavio video koji pokazuje kako se oblači i skida zaštitna oprema, a taj je film ponovno aktualiziran u veljače ove godine.

”Isto tako snimili smo i filmić za uzimanje brisova. Rekli smo i da ako netko ima pitanja da se može javiti Zavodu za javno zdravstvo. Konkretno, znam da je Zavod za javno zdravstvo ”Andrija Štampar” u Zagrebu održao edukaciju. Za druge ne znam, ali možemo i to provjeriti”, rekao je Capak.

Alemka Markotić komentirala je mogućnost brzog pronalaska cjepiva. “Naslovi prodaju priču, a pitanje je što piše ispod. Nisam pročitala nijedno da je razvijeno. Na stranici WHO-a sa datumom 20.3. imate 44 institucije koje razvijaju cjepivo. Tko će otići najdalje, vidjet ćemo. Sad je bila informacija da je NIH, najveća institucija u SAD-u, zajedno sa jednom firmom, da su oni zasad na prvoj fazi kliničkog istraživanja. Vidjet ćemo tko će još dobiti neke dobre rezultate. Na puno mjesta se razvijaju cjepiva”, rekla je.

Beroš je odgovorio na pitanje o onkološkim bolesnicima koji imaju fiksne termine za kemoterapiju, ali onda dođe do toga da se čeka satima na hodniku. “Čorušić mi je rekao da je komoditet smanjen, ali da se liste čekanja ne produljuju. Problem je što u Zagreb stižu onkološki bolesnici iz cijele zemlje. Nije moguće reorganizirati se tako da nema čekanja, to moram priznati. Sa druge strane, ne mogu tolerirati da nema fizičke distance”, rekao je ministar zdravstva.

Božinović je govorio o mjerama. “Kao što vam je poznato, od prvog dana otvoreno i svaki dan sa vama i javnosti komuniciramo ne samo svoje odluke nego i promišljanja. U ovom trenutku je točna činjenica da većina mjera istječe 19. i da ćemo sigurno u tom smislu morati većinu tih mjera produžiti. No, također je izvjesno, mi se definitivno krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do popuštanja. Premijer je tražio od svih ministara da s današnjim danom pripreme pregled gospodarskih aktivnosti koje bi bile važne s ekonomske točke gledišta. Nakon toga će svoj sud dati epidemiološka struka, oni će reći kako to organizirati da se poštuju mjere”, rekao je Božinović.

“Izvjesno je da će se većina onoga što je propisano produžiti. Ali isto tako je izvjesno da ćemo kao i do sad vrlo promišljeno i oprezno krenuti u popuštanje. Svako popuštanje nosi određeni rizik”, dodao je.

“Ovaj virus je pokazao da se brzo može širiti u nekontroliranim uvjetima. Taj hodogram je jasan, nismo izlazili s konkretnim datumima puno unaprijed. Ali mislim da je naš pristup s današnjim brojevima pokazao svoju opravdanost”, kazao je Božinović.

Capak je komentirao rizične skupine. “Kronične bolesti danas dominiraju. 90 posto ljudi umire od neke kronične, nezarasne bolesti. Bio to dijabetes, neki od karcinom. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 400.000 osoba koje boluju od dijabetesa. Nova istraživanja pokazuju da 30 -35 posto imaju hipertenziju. 25 posto Hrvata umire od karcinoma. Kroničnih bolesnika ima puno”, rekao je Capak i dodao da je takvih bolesti sve više jer život posljednjih desetljeća postaje duži.

Beroš je rekao da ne možemo uvijek povezivati dob i kronične bolesti. “Ona može biti prisutna i u manjoj populaciji. Ovaj broj od danas je iznimno mali. On je takav samo zahvaljujući mjerama i svijesti građana. U okolnim zemljama taj broj je znatno veći”, rekao je Beroš.

Komentiraj