U HND-u tradicionalni prijem SNV-a u povodu pravoslavnog Božića

Sanjin Strukic/PIXSELL

Srpsko narodno vijeće (SNV) u srijedu je, u povodu proslave pravoslavnog Božića, organiziralo tradicionalni prijem u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva (HND), na koji su došle mnogobrojne poznate osobe iz društvenog i političkog života Hrvatske, među njima i predsjednik tehničke Vlade Zoran Milanović i mandatar sa sastavljanje nove Vlade Tihomir Orešković.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je tom prigodom kako zajedništvo u nejednakosti nije moguće te da je jedna od najznačajnijih oblika patriotizma koji se u ovoj godini možemo izraziti  da ‘našu državu učinimo što je moguće efikasnijom, bližom interesima svakog njezinog građanina’.

Na proslavi pravoslavnog Božića nazočnima su se obratili i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Domagoj Juričić, predsjednik tehničke Vlade Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, Jasen Mesić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije.

“Zajedništvo u nejednakosti nije moguće i pozivanje na zajedništvo bez imanja u vidu činjenice da naše društvo iz dana u dan postaje unutar sebe sve nejednakije za svoje građane, ne može biti ostvareno kao istinsko zajedništvo. Ni zajedništvo u hrvatstvu ni u srpstvu ni u europejstvu ni u reformstvu ne može zadovoljiti moralnom imperativu niti imperativu pravednosti ukoliko ćemo ostati slijepi i gluhi za činjenicu da u našem društvu, iz dana u dan, sve više narasta nejednakost između pojedinaca, između regija, između građana, između osjećaja mogućnosti participacije u javnom i društvenom životu”, ustvrdio je Pupovac.

Dodao je da zajedništvo ne možemo graditi ako će se, kako je rekao, “država nastaviti otuđivati od svojih građana, ukoliko će država sve više služiti onima koji imaju moć, novac, utjecaj, a sve manje služiti onima zbog kojih je stvarana i stvorena, a to je svaki njezin građanin”.

  • Pupovac smatra kako promjena naziva institucija nije najveći imperativ koji stoji pred našom državom. Najveći imperativ je da se država i njezine institucije stave na raspolaganje interesima građana, kazao je je Pupovac.

“I bez obzira kako mi nazivali naše institucije u državi i bez obzira da li vjerovali da ćemo promjenama naziva naših institucija učiniti vjerodostojnijim i boljim, ja ne vjerujem u to. Promjena imena nije najveći imperativ koji stoji pred našom državom. Najveći imperativ jeste da se narodno predstavništvo vrati narodu, građanima. Najveći imperativ je da se država i njezine institucije stave na raspolaganje interesima građana jer osjećamo da se to građanima gubi”, rekao je Pupovac.

Napomenuo je da je jedan od najznačajnijih oblika patriotizma koji u ovoj godini možemo izraziti, da “našu državu učinimo što je moguće efikasnijom, što je moguće bližom interesima svakoga njezinoga građanina i svakoga dana i svakoj mogućoj potrebi koju on može od države imati ili treba imati”.

Istaknuo je da Srpsko narodno vijeće (SNV), institucija koja organizira srpsku zajednicu u Republici Hrvatskoj, poziva na te dvije vrste patriotizma u našoj zemlji zato što im nije svejedno.

Nije nam svejedno da li će u našoj zemlji narastati nejednakost, rekao je.

“Naša zadaća je, kao i svih građana Republike Hrvatske, da pridonesemo tome da se ova vrsta privrženosti društvu jednakosti, privrženosti državi i njezinih institucija u službi građana što je moguće više pretvara u svijest i opće stanje. Tada i oni oblici nejednakosti koji trpe ljudi koji su se vratili u svoje povratničke sredine ili oni koji žive u područjima kao što je Beli Manastir, kao što je Vukovar, kao što je Erdut, kao što je Gračac, Ervenik, Knin i drugi imaju osjećaj da žive stvarno u istoj državi a ne samo u istoj državi po osjećaju nego u istoj državi po pravilima, u istoj državi po šansama, u istoj državi po prilikama”, rekao je Pupovac, dodavši: “To je naša vjera koja stoji iza našeg drevnog pozdrava kojeg ćemo i ove godine učiniti pozdravom za sve nas ovdje i za cijelu javnost – Mir Božji, Hristos se rodi!”

Borivoju Dovnikoviću Nagrada “Nikola Tesla” za doprinos razvoju srpskih institucija

Na proslavi pravoslavnog Božića zaslužnima su uručene i godišnje nagrade SNV-a.

Nagradu “Nikola Tesla” za doprinos razvoju srpskih institucija dobio je Borivoje Dovniković Bordo. Nagradu “Svetozar Pribičević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa dobio je Ivan Horvat. Nagrada “Diana Obexer Budisavljević”, za humanizam, posthumno je dodijeljena prof. dr. Ljiljani Gehrecke.

Pupovac, Juričić i Milanović su pri završetku proslave sišli na podij i na podu sastavili “razbijenu” ploču na kojoj je na latinici i ćirilici pisalo “Budim je zbog sunca koje objašnjava sebe biljkama zbog neba razapetog između prstiju”.

Riječ je o umjetničkoj instalaciji razbijene ploče, performera Siniše Labroviča,  na kojima su na latinici i ćirilici ispisana djela nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora.  Labrović je, naime, izveo novi perfomans “Razbijanje latinice” te je SNV-ove goste na podu prostorije HND-a dočekalo 11 razbijenih ploča, na kojima su na latinici i ćirilici ispisani rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih autora. Labrović je tako, “razbio” dijela Ive Andrića, Arsena Dedića, Bore Ćosića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Mirka Kovača, Danila Kiša, Dragana Velikića, Sime Mraovića, Grigora Viteza i Branka Miljkovića.

Komentiraj