Najnovije istraživanje javnog mnijenja probudilo je optimizam među članovima HDZ-a. Posebno je odjeknuo podatak da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na birače ostavlja bolji dojam od glavnog političkog protivnika Zorana Milanovića. Ohrabreni takvim prognozama, HDZ-ovci najavljuju prelazak u vodstvo već za mjesec dana.

“Znali smo da će izborom gospodina Plenkovića i konsolidacijom stranke, da će rejting stranke rasti”, izjavio je potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković. “Za mjesec dana imat ćemo situaciju da je HDZ jači od SDP-a.”

Uvjereni su da će u predizbornoj kampanji uspjeti izbrisati loš dojam koji je njihova vlada ostavila u šest mjeseci koliko je izdržala na vlasti. HDZ je već pokazao osjetnu dozu samouvjerenosti odlukom da na parlamentarne izbore izađe bez partnera iz Domoljubne koalicije. Najavljena mogućnost da se s bivšim partnerima surađuje po potrebi, u određenim izbornim jedinicama, manjim strankama desnice pružila je nadu da će neki od njihovi članova najesen sjediti u Saboru.

Suradnja po potrebi

Milan Kujundžić s HDZ-om do sada nije službeno razgovarao o toj temi, ali dao je do znanja da bi bivšoj stranci bio spreman oprostiti sve nesporazume iz prošlosti.

“Vjerujem da je došlo do ozbiljnih promjena u vrhu HDZ-a, da će se one spuštati do dna, a to otvara prostor ljudima koji su otišli ili otjerani iz stranke”, izjavio je Kujundžić.

Ni Ruža Tomašić iz Hrvatske konzervativne stranke nije odbacila mogućnost dogovora.
“Ako oni misle da su dovoljno jaki i mogu sami svaka čast, nama to u jednu ruku i paše, mi novaca nemamo za kampanju.”

Kad se tome pridoda još jedan bivši član HDZ-a, Drago Prgomet, koji je navodno zainteresiran za suradnju u zagrebačkim i slavonskim izbornim jedinicama, pa čak i bivša predsjednice stranke Jadranke Kosor, HDZ-ovski novootkriveni optimizam možda nije bez pokrića.

Komentiraj