HINA/ Miroslav LELAS

‘U HDZ-u nema straha od rodne ideologije’

Ratifikaciju Istanbulske konvencije koju je prošli tjedan najavio predsjednik Vlade Andrej Plenković u sinoćnjem su ‘Otvorenom’ HRT-a komentirali, između ostalih, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.

Šuica je kazala kako vjeruje da će velika većina od 56 zastupnika HDZ-a glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije. “Tamo ne vidim rodnu ideologije”, rekla je Šuica i osvrnula se na Predsjedništvo stranke, koje je održano u ponedjeljak poslijepodne.

Kaže kako se na Predsjedništvu stranke nitko nije eksplicitno protiv već je svatko izražavao svoje bojazni oko definicije roda i spola. Založila se da saborsko glasovanje o ratifikaciji bude javno te dodala kako joj se čini da je kod nekih lijevih i desnih udruga rasprava o Istanbulskoj konvenciji iskorištena za zauzimanje političkog prostora.

SDP-ov Rajko Ostojić naflasio je kako će SDP podržati cjelovitu Istanbulsku konvenciju pa upozorio kako se kod ratifikacije ne smije ponoviti poljski scenarij.

Komentirajući odnose u SDP-u, Ostojić je kazao kako je njegova stranka oduvijek bila začetnik demokratskih ideja. “Mi smo uveli jedan član, jedan glas.- HDZ nas kopira. Istaknuo je i kako po novom Statutu osoba protiv koje je DORH i USKOK podignuo optužnicu, ne može obnašati stranačke funkcije. HDZ će to navodno napraviti samo sumnjam da će za to glasovati Kalmeta, a sumnjam da će Plenković to primijeniti na kolacijske partnere – primjerice gospodina Sauchu i Bandića”, rekao je Ostojić

Komentiraj