Kultura
Decoration icon

oaza i knjige

U HDD galeriji se otvara izložba OAZA i KNJIGE dizajnerskog kolektiva OAZA

Autor:

Press

U petak 6. listopada u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba OAZA I KNJIGE dizajnerskog kolektiva OAZA, kojeg čine Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar i Maša Poljanec.

Jedan od najagilnijih i najnagrađivanijih hrvatskih dizajnerskih studija ovog se puta predstavlja svojim projektom Oaza Books, koji objedinjuje dizajn i nezavisno izdavaštvo, a fokusiran je na promociju suvremene umjetnosti, istraživanja u dizajnu, ilustriranih knjiga za djecu, knjiga umjetnika itd.

Za isti taj projekt Oaza je početkom ove godine osvojila Nagradu HDD-a u kategoriji Koncept na bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna, na kojoj je bila nominirana i za Veliku nagradu. Izložba ostaje otvorena do 21. listopada.

Iz teksta Vesne Vuković:

“Otkako su se 2013. i formalno udružile u umjetničku organizaciju Oaza, Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar i Maša Poljanec uporno šire okvire svoje matične discipline, dizajna, interdisciplinarnim uvezivanjem s umjetničkim i kustoskim praksama, (povijesno-)umjetničkim istraživanjima, obrazovanjem i izdavaštvom.

Zapaženi su i nagrađivani njihovi projekti total dizajna, u kojima nisu samo ona poslovična zadnja karika u lancu, vidljiva, opipljiva, a uvijek pod pritiskom rokova i nagomilanog kašnjenja, i uvijek i samo – karika, već je njihova pozicija autorska u najužem i organizacijska u najširem smislu. Total dizajn, konceptualni dizajn, strateški dizajn, termini su tu najmanje važni, njihov je život ionako ograničen dinamikom i izmjenom trendova u akademskom vokabularu, važno mi je međutim naglasiti da Oaza dizajnira – višedimenzionalno.

U Oazinom specifičnom djelovanju jednu od svježijih, ali i propulzivnijih aktivnosti predstavlja izdavaštvo. Opet organski krenuvši iz vlastitog iskustva, uređivanja obimnih publikacija kao završnih koraka svojih istraživačkih projekata, ali i brojnih narudžbi iz institucionalne i vaninstitucionalne sfere, Oaza je otvorila nove horizonte izdavačke djelatnosti u kreativnom sudaru umjetnosti, grafičkog dizajna i nakladništva/knjižarstva.”

OAZA I KNJIGE
HDD galerija, 6.10. – 20.10.2023.

Autorice izložbe: Kolektiv OAZA (Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar, Maša Poljanec)
Autorica teksta: Vesna Vuković
Kustos / voditelj galerije: Marko Golub
Postav / dizajn izložbe: Kolektiv OAZA (Nina Bačun, Maša Poljanec)
Suradnici na postavu: Sara Dumančić, Emilia Velazquez Mospinek, Slavko Petek
Fotografije: Karla Jurić
Organizacija izložbe: Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova.

HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Boškovićeva 18, Zagreb
Radno vrijeme: pon – pet / 12 – 19h /

‘Svjesne smo moći literature za djecu, ne podilazimo niti podcjenjujemo dječju publiku’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.