U glazbi Josepha Haydna, čuvara klasične glazbe, mnogo je hrvatskih narodnih napjeva

Znameniti kompozitor Joseph Haydn bio je uz Wolfganga Amadeusa Mozarta i Ludwiga van Beethovena jedan od najvažnijih skladatelja razdoblja klasike. Postoje neka mišljenja da je Joseph Haydn možda i bio hrvatskog porijekla. Naime, rođen je na području na kojem žive Gradišćanski Hrvati. Prema toj teoriji, Haydnu bi izvorno hrvatsko prezime bilo Hajdin.

Joseph Haydn skladao je izrazito velik broj glazbenih djela – primjerice, čak 106 simfonija (Beethoven ih je, za usporedbu, skladao samo devet). Zanimljivo je da se današnja njemačka himna svira upravo na Haydnovu melodiju iz 1797. godine. To je poznata melodija koja se koristila uz stihove ‘Deutschland, Deutschland über alles’, a u Haydnovo vrijeme svirala se uz tekst ‘Gott erhalte Franz den Kaiser’.

Joseph Haydn je umro 31. svibnja 1809. godine u Beču, a hrvatski muzikolog Franjo Kuhač je sto godina kasnije prvi uočio da Haydnova glazba obiljuje hrvatskim narodnim napjevima. Kuhač je sakupio i objavio brojne primjere hrvatskih narodnih napjeva koji su ugrađeni u Haydnove kompozicije.

Komentiraj