U glavnom gradu Perua otvorena izložba o braći Seljan, hrvatskim istraživačima u Južnoj Americi

Etnografski muzej je na velikoj turneji po Južnoj Americi s izložbom ‘Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi’ te je izložba do sada održana u Paragvaju, Čileu, Brazilu, Boliviji, a najnovije je održavanje izložbe u Limi, Peru.

Obilježavajući 30 godina samostalnosti Hrvatske gostovanje izložbe o braći Seljan otvoreno je i u Limi 4. prosinca u Hrvatskom klubu u središtu grada.

Peru je za braću Seljan bila sudbonosna destinacija, jer je u njegovim prašumama zauvijek nestao Mirko Seljan. U biblioteci Hrvatskog kluba u Limi izloženi su portreti svih predsjednika od početka 20. stoljeća pa među njima i onog koji je predsjedao klubom u vrijeme kada su u Peruu boravili Seljani. Izložba je organizirana uz pomoć hrvatskih iseljenika okupljenih oko društava Dubrovnik i Jadran, te Župe sv. Leopolda i Konzulata Republike Hrvatske u Limi.

Etnografski muzej

Konzulica Ana Maria Kuljevan i predsjednik kluba Pedro Puh bili su glavni organizatori izložbe za koju su osigurali prostor, okupili brojne uzvanike za koje je u sklopu otvorenja održano i zajedničko druženje. Prisutnima su se uz predsjednika Puha obratile Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja i voditeljica zbirke vaneuropskih kultura Marija Živković.

Vrata kluba otvorena su brojnim posjetiteljima te se očekuje dobra posjećenost izložbe tijekom prosinca.

Ravnateljica Horjan je tijekom boravka u Limi održala i edukativne radionice izrade tradicijskog božićnog nakita koje su online bile uživo dostupne i zainteresiranima u La Pazu u Boliviji. Tijekom susreta s iseljenicima razgovaralo se o sistematizaciji prikupljene građe, dokumenata i nematerijalne baštine što može poslužiti i kao baza budućeg muzeja pri čemu Etnografski muzej može pomoći.

Etnografski muzej

Komentiraj