EPA/MOHAMMED SABER

U Gazi od posljedica ranjavanja umro 17. Palestinac

Palestinac je umro od posljedica ranjavanja u pucnjavi izraelskih vojnika blizu granice u petak, pa se tako broj poginulih Palestinaca u prosvjedima uz granicu popeo na sedamnaest, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva u Gazi.

Faris al-Raqib (29) pogođen je u trbuh na jugu Pojasa Gaze u mirnom prosvjedu desetaka tisuća Palestinaca. Petak je bio najgori dan po broju žrtava u Pojasu Gaze od 2014., kada je Izrael ratovao u toj enklavi. Uz 17 mrtvih, više od 1.400 Palestinaca je ranjeno, među njima 757 u pucnjavi pravim metcima, navodi ministarstvo zdravstva.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres i visoka predstavnica za vanjsku politiku EU-a Federica Mogherini zatražili su “neovisnu istragu” o izraelskom korištenju pravih metaka, što je židovska država odlučno odbila.

Sjedinjene Države su u subotu navečer uložile veto na prijedlog deklaracije UN-ova Vijeća sigurnosti pozivajući “sve strane na suzdržanost i na sprječavanje bilo kakve dodatne eskalacije” i zatražio istragu o sukobu.

Palestinci optužuju izraelske vojnike da su pucali na prosvjednike koji nisu bili neposredna prijetnja.

U petak su se desetci tisuća Palestinaca okupili ispred ograde koja dijeli Izrael od Pojasa Gaze, prvog dana “hoda povratka”. U prosvjedu koji je trebao trajati šest tjedana Palestinci su tražili “pravo na povratak” pošto su stotine tisuća njih protjerani sa svoje zemlje ili su pobjegli pred ratom koji je buknuo nakon uspostave Izraela 1948.

Komentiraj