U Galeriji ‘Vjekoslav Karas’ izložba Zoltana Novaka ‘Srce tame’

U srijedu u 19 sati u karlovačkoj Galeriji ‘Vjekoslav Karas’ otvara se samostalna izložba slikarskih radova jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara srednje generacije – Zoltana Novaka. Izložba ‘Srce tame’ nastala je u autorskoj koncepciji slikara Zoltana Novaka i više kustosice Gradskog muzeja Karlovac Antonije Škrtić.

“Na izložbi u Galeriji ‘Vjekoslav Karas bit će izložene tri slike sa spomenute izložbe. Izdvajam kompoziciju Nepomirljivi, koja evocira antivestern Clinta Eastwooda, a koji predstavlja neumoljivost nasilja koje samo sebe hrani i preuzima sudbine i živote prema principu domino efekta usprkos namjerama iskupljenja, oprosta i milosrđa”, istaknula je Antonija Škrtić.

Preostale slike koje će Karlovčanima biti predstavljene na izložbi recentnog su nastanka i predstavljaju nastavak autorovih likovnih istraživanja. Tako će biti izložene i slika ‘Srce tame“’, koja je posveta pripovijetki Josepha Conrada, po kojoj je Francis Ford Coppola snimio film ‘Apokalipsa danas’. Slika ‘Party’ izvedena je kao svojevrsni negativ bučne zabave ljudi koji se nadglasavaju, grle i dižu ruke u zrak u veselju dok u zraku visi opasnost. Slikom ‘Klinci’ umjetnik prikazuje vršnjačko nasilje, a na izložbu su uvrštene i četiri slike u kojima se umjetnik bavi osobnim, prisnim odnosima unutar obitelji. Tako je obitelj tema slike ‘Svemirska obitelj’ kojom slikar odaje počast obiteljskom životu, a na slici ‘Klupica’ osjećamo zaljubljenost koja je do kraja ugasila i utišala nemirni i nasilni kontekst grada.

Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca 2021. godine, a može se razgledati u radno vrijeme Galerije ‘Vjekoslav Karas’ pridržavajući se važećih epidemioloških mjera.

Zoltan Novak se u svom radu bori i miri sa stvarnošću pa inspiracija za slike koje stvara stiže iz njegova unutrašnjeg svijeta izgrađenog od emocija, sjećanja, doživljaja zagrebačke kvartovske i globalne svakodnevice, ispitivanja etike i istraživanja književnosti, filma i glazbe.

U svom slikarskom opusu Zoltan Novak kretao se kroz žestoku izmjenu tonaliteta boje i istraživanje mogućnosti materije, u tome razvoju važnu ulogu uvijek je igrao prikaz ljudskog lika koji se iz jednog slikarskog ciklusa u drugi više ili manje mijenjao, dok je komuniciranje tema, koje ga preokupiraju, uvijek ostalo vezano uz smisao djela.

Na 53. venecijanskom bijenalu 2009. godine Zoltan Novak, uz Nikolu Koydla i Matka Vekića, predstavlja Hrvatsku ciklusom slika duboko autobiografskih i subjektivnih tema otuđenosti i prokletstva grada, prolaznosti, ljubavi i slikarstva.

Komentiraj