Francuska koja je na meti niza džihadističkih napada od početka 2015. ,izbjegla je novi napad koji su pripremale tri žene, od kojih je jedna članica skupine Islamska država ( IS), a uhićene su u četvrtak dok su pripremale napad.

 

“Ta skupina se pripremala izvesti napad”, naglasio je glavni tužitelj za borbu protiv terorizma Francois Molins i naglasio da su mlade žene navodili džihadisti IS iz Sirije.

Otkriće automobila u središtu Pariza, u noći između subote i nedjelje,  oživjelo je strahovanja Francuza.

Vozilo parkirano blizu katedrale Notre-Dame, bez registarskih tablica, bilo je puno plinskih boca s tragovima dizel goriva. Tužitelj je naglasio da je na istom mjestu pronađena cigareta koja je trebala izazvati eksploziju. Nakon utrke s vremenom, kako se izrazio ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve, istražitelji su pronašli nekoliko osumnjičenih, posebice kćeri vlasnika automobila, Ines Madani.

Belgijska televizija RTBF navodi da je ta 19-godišnjakinja bila u kontaktu s radikaliziranim Belgijcima. Privedena je u četvrtak s dvije suradnice, jednom 39-godišnjakinjom i jednom 23-godišnjakinjom, na jugoistoku Pariza. Ranjena je metkom kada se nožem u ruci bacila na policajca. Kod nje je pronađeno pismo u kojem priseže na vjernost IS, precizira Molins.

Pariški tužitelj, koji je upozorio na vrlo zabrinjavajuće profile mladih djevojaka među kandidatkinjima za džihad, a u petak je istaknuo da IS koristi ne samo muškarce već i mlade žene koje regrutira virtualnim putem. U Francuskoj je 59 žena optuženo za terorizam, od ukupno 280 osoba, rekao je Molins.

Partner jedne od triju osumnjičenih, poznati radikalni islamist, uhićen je u četvrtak navečer u Mureauxu, u zapadnom pariškom predgrađu. Od druge četiri ranije privedene osobe, u petak su samo dvije zadržane u zatvoru.

Francuski predsjednik Francois Hollande je s puta u Atenu poručio da je jedan napad izbjegnut, i jedna skupina onemogućena u djelovanju,  ali da ima drugih.

Komentiraj