hfa

U Francuskoj izbjegnut novi napad koji su pripremale džihadistice

Francuska koja je na meti niza džihadističkih napada od početka 2015. ,izbjegla je novi napad koji su pripremale tri žene, od kojih je jedna članica skupine Islamska država ( IS), a uhićene su u četvrtak dok su pripremale napad.

 

“Ta skupina se pripremala izvesti napad”, naglasio je glavni tužitelj za borbu protiv terorizma Francois Molins i naglasio da su mlade žene navodili džihadisti IS iz Sirije.

Otkriće automobila u središtu Pariza, u noći između subote i nedjelje,  oživjelo je strahovanja Francuza.

Vozilo parkirano blizu katedrale Notre-Dame, bez registarskih tablica, bilo je puno plinskih boca s tragovima dizel goriva. Tužitelj je naglasio da je na istom mjestu pronađena cigareta koja je trebala izazvati eksploziju. Nakon utrke s vremenom, kako se izrazio ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve, istražitelji su pronašli nekoliko osumnjičenih, posebice kćeri vlasnika automobila, Ines Madani.

Belgijska televizija RTBF navodi da je ta 19-godišnjakinja bila u kontaktu s radikaliziranim Belgijcima. Privedena je u četvrtak s dvije suradnice, jednom 39-godišnjakinjom i jednom 23-godišnjakinjom, na jugoistoku Pariza. Ranjena je metkom kada se nožem u ruci bacila na policajca. Kod nje je pronađeno pismo u kojem priseže na vjernost IS, precizira Molins.

Pariški tužitelj, koji je upozorio na vrlo zabrinjavajuće profile mladih djevojaka među kandidatkinjima za džihad, a u petak je istaknuo da IS koristi ne samo muškarce već i mlade žene koje regrutira virtualnim putem. U Francuskoj je 59 žena optuženo za terorizam, od ukupno 280 osoba, rekao je Molins.

Partner jedne od triju osumnjičenih, poznati radikalni islamist, uhićen je u četvrtak navečer u Mureauxu, u zapadnom pariškom predgrađu. Od druge četiri ranije privedene osobe, u petak su samo dvije zadržane u zatvoru.

Francuski predsjednik Francois Hollande je s puta u Atenu poručio da je jedan napad izbjegnut, i jedna skupina onemogućena u djelovanju,  ali da ima drugih.

Komentiraj