epa

U Federaciji BiH ogorčeni, u RS-u uvjereni u generalovu krivnju

Uhićenje umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića, kojega Tužiteljstvo BiH tereti za ratne zločine, izazvalo je u petak uobičajeno suprotstavljene reakcije, jer njegovi bivši suborci i razne bošnjačke udruge iskazuju ogorčenje zbog tog čina, dok u Republici Srpskoj pozdravljaju privođenje čovjeka koji je postao neka vrsta simbola i tvrde kako postoje neoborivi dokazi da je on izravno naložio ubojstva civila i ratnih zarobljenika.

Iz vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) reagirali su priopćenjem u kojemu su ocijenili kako je ovo još jedan pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora, a Tužiteljstvo BiH su optužili da djeluje pod političkim pritiscima.

“Apsolutno je neprihvatljivo uhićenje i pritvaranje generala Dudakovića i njegovih suboraca jer su u dugotrojnom istražnom postupku cijelo vrijeme dostupni tužiteljstvu i policijskim tijelima, na čije se pozive već deset godina redovito i uredno odazivaju. Zato je neizbježan zaključak da njihovo uhićenje i pritvaranje služi isključivo u cilju ponižavanja pripadnika Petog korpusa, koji su časno i herojski obranili Krajišnike pred udarom agresora”, navodi se u izjavi SDA objavljenoj nakon uhićenja Dudakovića i još jedanaest njegovih suboraca iz Petog korpusa.

Šerif Patković, ratni zapovjednik Sedme muslimanske brigade Armije BiH i jedan od najutjecajnijih lidera braniteljskih udruga u Federaciji BiH kazao je kako je uhićenje Dudakovića dokaz da “rat nije završen”.

“Mi ćemo učiniti sve da pomognemo pravnom timu koji je jutros oformljen, samo se nadamo da njegovo (Dudakovićevo) zdravstveno stanje neće biti narušeno i da će izdržati bitku na ovom svijetu koju vodi za BiH. Sve ovo je dio politike koja je napala našu državu. Mi moramo ostati svjesni činjenice da je prekinuta oružana agresija, ali da rat za Bosnu i Hercegovinu nije završio te da je to potvrđeno jutrošnjim uhićenjima”, kazao je Patković kako ga citira portal Klix.

Umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak, koji je i sam žrtva progona ali srbijanskog pravosuđa te je po tjeralici iz Beograda ranije bio privođen u inozemstvu pod optužbom da je odgovoran za ratne zločine, kazao je kako je prije svega iznenađen načinom na koji je Dudaković priveden.

“Priveli su ga kao kriminalca. To nije ni humano ni ljudski”, kazao je Divjak.

Po njegovu sudu Dudaković je bez ikakve dvojbe heroj koji je u nemogućim uvjetima uspio organizirati obranu bihaćkog područja i  kraj rata dočekati kao pobjednik.

“Nadam se da će uspjeti dokazati svoju nevinost”, kazao je Divjak.

Odmah nakon što je objavljena vijest o Dudakovićevu uhićenju Milorad Kojić, ravnatelj Centra za istraživanje ratnih zločina pri Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske sazvao je konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci, na kojoj je kazao kako su iz tog tijela Tužiteljstvu BiH dostavili više od osam tisuća stranica različitih dokaza o krivnji pripadnika Petog korpusa za ratne zločine.

Riječ je o navodnim zločinima počinjenim u rujnu i listopadu 1995., kada su vođene završne borbe za oslobođenje BiH i kada su pripadnici Armije BiH oslobodili Bosanski Petrovac, Ključ, Bosansku Krupu i Sanski Most te nastavili napredovati ka Banjoj Luci.

Iz RS-a tvrde kako su prikupili dokaze o ratnim zločinima koji su tada počinjeni nad više od 250 osoba srpske nacionalnosti, uključujući civile i ratne zarobljenike.

“Dudaković je osumnjičen za planiranje, izdavanje zapovijedi i ubojstvo. General je provodio egzekucije na deset lokacija i za to postoje dokazi i video-materijali koje smo dostavili tužitelju”, kazao je Kojić, koji tvrdi kako će optužnica sigurno biti podignuta, a Dudaković i ostali osuđeni.

Komentiraj