U povodu skorašnje, 52. Međunarodne smotre folklora, i u skladu s njezinom ovogodišnjom temom, u četvrtak je u zagrebačkom Etnogafskom muzeju otvorena izložba “Baština i migracije – Tragovima zavičaja, koracima nezaborava”.

Tom se izložbom nastavlja dugogodišnja suradnja Etnografskog muzeja i Smotre, koja se ove godine održava pod nazivom “Baština i migracije” i posvećena je skupinama koje u novoj sredini izvode folklorne tradicije zavičaja, neovisno o razdoblju ili razlozima zbog kojih su ga napustile.

Uz pomoć zavičajnih folklornih skupina i pojedinaca predstavljene su priče Hrvata iz istočnoga Srijema (Gibarac, Kukujevci) te Bosne i Hercegovine (Bosanska Posavina, Kraljeva Sutjeska) koje djeluju u različitim dijelovima Hrvatske i u gradu Zagrebu.

Izložene su narodne nošnje kao jedan od najupečatljivijih aspekata baštine i kulture, one spašene iz ratnih zbivanja i one rekonstruirane posljednjih godina.

Tu su različiti osobni predmeti, muški i ženski nakit, fes, opanci, čarape, tkani ručnik, prostirke, te sveta slika “Srce Isusovo i Marijino” koje je jedan bračni par uz samo nekoliko obiteljskih fotografija devedesetih uspio iznijeti iz svog sela Bjelavići.

Postav je realiziran u suradnji s KUD-om “Kraljica Katarina” iz Donjeg Lapca, Posavskim zavičajnim klubom “Derventsko kolo” i Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba.

“Izložba je osmišljena da upotpunjuje temu Smotre “Baštine i migracije”, a dodali smo joj i poetski podnaslov jer predstavljamo i neke osobne, male priče i razne ljudske sudbine”, rekla je autorica izložbe, kustosica Katarina Bušić.

Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu, rekla je kako taj muzej redovito u srpnju organizira izložbu u suradnji sa Smotrom folklora, a ove godine na temu migracije i baštine. “Bez migracija nema ni naše baštine, što ćemo u jednom segmentu dočarati i na izložbi”, dodala je.

Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj Smotre, ustvrdio je kako ta tradicionalna manifestacija otvara teme i pitanja koja potiču promišljanja, a i izložba govori puno o životu sviju nas kroz sudbine ljudi koji su odlazili iz svog zavičaja iz različitih razloga, od ratnih zbivanja, državnih kolonizatorskih mjera do agrarne reforme.

Veljko Mihalić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika, smatra kako se ovogodišnja tema Smotre i izložbe savršeno uklapa u aktualni društveni, politički i ekonomski trenutak cijele Europe, a drago mu je da se Etnografski muzej pridružio temi u vrijeme kada nas “globalizacija unificira sa svih strana”.

Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture, također smatra da je važno govoriti o tim temama s obzirom da je “zavičaj ono vidljivo i nevidljivo što nas obilježava za cijeli život i ostaje u nama gdje god bili u svijetu i prenosi se na sljedeće generacije”.

Na otvorenju izložbe, koja će biti otvorena do 5. kolovoza, s nekoliko je pjesama nastupilo ličko Zavičajno društvo Sinac.

Komentiraj