U El Salvadoru ‘ratom protiv bandi’ slomili narko scenu. Cijena su ljudska prava i ubijeni uhićenici u zatvorima, njih 153

Ljudska cijena kontroverznog “rata protiv bandi” u El Salvadoru razotkrivena je u novom izvješću u kojem se tvrdi da su deseci zatvorenika mučeni i ubijeni u zatvoru nakon što su bili uključeni u jednogodišnju sigurnosnu akciju. U detaljnom izvješću na 107 stranica skupine za ljudska prava Cristosal navodi se da su najmanje 153 osobe umrle u pritvoru nakon što su uhićene u sklopu jednogodišnje ofenzive predsjednika Nayiba Bukelea protiv ozloglašenih “pandilla” u srednjoameričkoj zemlji.

Nevladina organizacija je rekla da je potvrdila da je 29 od tih smrtnih slučajeva nasilna smrt, a još 46 se razmatra. U većini od tih 75 slučajeva, Cristosal je rekao da su tijela žrtava pokazivala znakove mučenja, premlaćivanja ili davljenja. Drugi mrtvi zatvorenici također su pokazivali znakove ozljeda, ali su klasificirani kao umrli “neutvrđenim” ili “prirodnim” uzrocima, što znači da bi pravi broj nasilnih smrti mogao biti veći.

Skupina za ljudska prava rekla je da je dobila fotografije i izvješća mrtvačnice na kojima se vide tijela sa znakovima “gušenja, prijeloma kostiju, značajnih modrica, razderotina, pa čak i perforacija”. Čini se da su neki umrli od pothranjenosti. Gotovo polovica žrtava bili su muškarci u dobi između 18 i 38 godina. Nevladina organizacija tvrdi da su neki zatvorenici bili mučeni elektrošokovima.

Direktor Cristosala, Noah Bullock, rekao je da njegovi nalazi naglašavaju kako su kršenja ljudskih prava bila “sustavna praksa, a ne iznimka” pod sadašnjom vladom El Salvadora. Skupina za ljudska prava temelji svoje izvješće na razgovorima s desecima rođaka preminulih i bivših zatvorenika, kao i na službenim forenzičkim izvješćima i radu na terenu.

Vlada El Salvadora odbacila je kritike svoje kampanje protiv bandi, u kojoj je uhićeno više od 67.000 ljudi od početka u ožujku 2022. Odbacuje kritične nevladine organizacije i medijske organizacije kao branitelje bandi i “teroriste”.

Sjevernoamerički kripto entuzijasti zagovarali su autoritarnog vođu El Salvadora koji voli Bitcoine i njegovu borbu protiv bande, kao i desničarski populisti u drugim zemljama Latinske Amerike koje se bore s nasilnim kriminalom. Čak i vladini kritičari priznaju da je gušenje narko bandi, koje će Bukeleu jamčiti drugi mandat na predsjedničkim izborima sljedeće godine, donijelo dramatične promjene u siromašne salvadorske zajednice koje su godinama živjele pod brutalnom vladavinom bandi.

“Razbijanje bandi ima golem potencijal koji može promijeniti živote zemlje”, izvijestio je El Faro ranije ove godine nakon što je zabilježio očiti raspad grupa u novinarskoj istrazi. “Uništili su bande kakve ste poznavali”, rekao je jedan viši šef bande za El Faro.

Međutim, taj je napredak imao visoku cijenu za demokraciju El Salvadora, ljudska prava, građanske slobode i tisuće razorenih obitelji čiji su članovi bili zahvaćeni vladinom ofenzivom.

Prošle godine Guardian je dokumentirao slučaj jednog mladog Salvadorca koji je umro pod misterioznim okolnostima nedugo nakon što je uhićen u Salcoatitánu, turističkom gradu u središtu El Salvadora gdje se uzgaja kava.

Juan José Ibáñez García – 21-godišnji radnik u restoranu za kojeg su prijatelji tvrdili da nije povezan s kriminalom, umro je prošlog svibnja, dva tjedna nakon što je uhićen.

“Imali smo toliko snova… da budemo roditelji; izgraditi posao zajedno; učiti zajedno… i sve je nestalo”, rekla je njegova 23-godišnja djevojka, Sandra García, koja je priznala da je pomogla izabranom Bukeleu 2019.

“Toliko je Salvadoraca povjerovalo Bukeleu, a bili smo prevareni”, dodala je García.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner