Radiohrt.hr

U Dubrovniku izložba vizualnog umjetnika Slavena Tolja

Izložba poznatog vizualnog umjetnika Slavena Tolja „Dubrovnik, 1991. – Rijeka, 2017.“ otvorena je u subotu navečer u dubrovačkoj Galeriji Flora, a predstavlja preslik umjetnikovog stana u Rijeci, gdje živi i radi od 2012. godine.

Slaven Tolj, ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i umjetnički direktor projekta „Rijeka 2020. – europska prijestolnica kulture“, istaknuo je kako je riječ o intimnoj izložbi njegove realne situacije.

„Moj stan u Rijeci na Rujevici izgleda otprilike ovako. Prazan je. Imam lijekove od kojih sam napravio maketicu Rijeke kao grada nebodera, dječje crteže na zidu te jednu uspomenu iz Domovinskog rata, fotografiju Ane Opalić iz 1991. godine kad sam s druge strane zvonika Franjevačke crkve u Dubrovniku, na kojem je bio znak Crvenog križa, stavio crni križ“, rekao je Tolj.

„Tek sam došao u Dubrovnik na odmor, nisam dugo bio. Sličnu verziju izložbe napravio sam i u Zagrebu. Predstavio sam crteže koje su prošlog ljeta na zidovima mog stana nacrtala moja djeca dok su bila kod mene u Rijeci. Nedostaju mi jer žive u Dubrovniku, a ja sam u Rijeci sam i daleko smo. Tako da izložba predstavlja preslik mog riječkog stana“, izjavio je Tolj.

Slaven Tolj rođen je u Dubrovniku 1964. godine, a diplomirao 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Sredstvo umjetničkog izražaja su mu performans, instalacije i novi mediji. Osnivač je i dugogodišnji voditelj dubrovačke Art radionice Lazareti. Bio je hrvatski povjerenik za 51. Venecijanski bijenale 2005. godine, a od 2012. godine ravnatelj je riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU). Umjetnički je direktor projekta „Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture“ (EPK).

Izložbu Slavena Tolja organiziralo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik.

Komentiraj