Goran Kovacic/PIXSELL

U dubrovačkoj bolnici predstavljen najsuvremeniji digitalni mamograf

Najsuvremeniji digitalni 3D mamografski uređaj predstavljen je u četvrtak u dubrovačkoj Općoj bolnici, a nabavljen je zahvaljujući 1,7 milijuna kuna vrijednoj donaciji Javne ustanove Rezervata Lokruma i Lige protiv raka iz Dubrovnika.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić podsjetio je kako je stari analogni mamograf bio u uporabi 18 godina, a novi digitalni 3D mamograf znatno će poboljšati uslugu pacijentima.

“Od lipnja do sredine rujna na novom uređaju već je obavljeno više od 1100 različitih pregleda. U kraćem se vremenu može napraviti veći broj pregleda. Hvala našoj sugrađanki Ani Knego na inicijativi za nabavu aparata, nakon čega je pokrenuta akcija Lige protiv raka iz Dubrovnika, Grada Dubrovnika i Rezervata Lokruma”, istaknuo je Bekić.

Dubrovkinja Ana Knego objasnila je kako je na akciju bila potaknuta zato što je u obitelji imala dva slučaja oboljelih, a u njezinoj ulici bilo je 13 oboljelih.
“Informirala sam se o mamografu i obratila vodstvu bolnice. Liga protiv raka je otvorila podračun, a zatim sam obišla više od 100 tvrtaka. Posebno hvala tjedniku ‘DuList’, koji je sve pokrenuo i vodio, a to se proširilo svuda po svijetu. Presretna sam što je aparat kupljen”, istaknula je Knego.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako je Gradu Dubrovniku interes da standard bolnice bude što bolji.

“Nije ovo prva pomoć, i dalje ćemo pomagati, ne samo bolnicu, već i Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu i Crveni križ. Uz to, Rezervat Lokrum prvi put sudjeluje u ovakvoj akciji i svojom donacijom se odužio sugrađanima koji ga toliko vole”, rekao je Franković.

Ravnatelj Javne ustanove Rezervata Lokruma Ivica Grilec izjavio je kako nije bio problem prepoznati potrebu za uređajem.

“Posljednjih godina Rezervat Lokrum ostvaruje znatne prihode pa nam je ovo bila prilika da pokažemo drugu dimenziju poslovanja kroz socijalnu osjetljivost. Želimo biti primjer drugima koji na temelju prirodne i kulturne baštine u Dubrovniku ostvaruju velike profite”, rekao je Grilec.

Tajnik Lige protiv raka iz Dubrovnika Davor Miloglav izjavio je kako ta liga zbog takvih akcija i postoji.

“U posljednjih 50 godina više od tri milijuna američkih dolara donacija smo proslijedili dubrovačkoj Općoj bolnici. Za ovu akciju velika smo financijska sredstva skupili nizom humanitarnih akcija u povodu 50 godina Lige”, podsjetio je Miloglav.
Voditeljica Odjela radiologije Vilma Kosović ocijenila je kako je ta nabava važan tehnološki iskorak u unaprjeđenju svakidašnjeg rada jer je riječ o najnaprednijem sustavu na svjetskoj razini.

“Dijagnostika je puno preciznija, interpretacija točnija, veća je pouzdanost metode, a u odnosu prema analognom uređaju doze zračenja su manje”, istaknula je Kosović.
Voditelj Odjela za plastičnu kirurgiju, kirurgiju i kirurgiju dojke dubrovačke Opće bolnice Marko Margaritoni rekao je da je na godinu od 80 do 100 novootkrivenih slučajeva raka, da taj broj raste, posebice u mlađe populacije. “U 2017. godini gotovo 60 posto svih novootkrivenih karcinoma bilo je manje od deset milimetara, što je vrhunski rezultat na razini najrazvijenijih zemalja. Dubrovačko-neretvanska županija prednjači s najnižim mortalitetom od ove bolesti”, rekao je Margaritoni.

Novi uređaj ima mogućnost tomosinteze (trodimenzionalne mamografije), stereotaksije (za biopsiju lezija u dojci koje se ne mogu napipati) i intravenske aplikacije kontrastnog sredstva (Contrast enhanced digital mammography).

Komentiraj