Borna Filic/PIXSELL

U Donjoj Stubici u subotu manifestacija “Seljačka buna”

U Donjoj Stubici u subotu se održava manifestacija “Seljačka buna” kojom se želi oživjeti vrijeme 16. stoljeća te prikazati veliku “bitku nad bitkama”.

Organizator manifestacije su Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica. Najavljuju kako će u bitki sudjelovati 250 statista u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružani mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima.

Cilj im je vjerno prikazati završnu bitku na stubičkom polju 1573. godine. Također, tijek bitke, neuspjele pregovore i tragični finale poraženih seljaka, hvatanje Matije Gupca i njegovo odvođenje u Zagreb.

Uz glavnu bitku organizira se i bogat kulturno-glazbeni program, glazbeni nastupi, srednjovjekovni sajam, radionice i igraonice, uz bogatu gastronomsku ponudu.

Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je “Gupčev cug” po promotivnoj cijeni povratne karte od pet kuna. Iz zagrebačkoga Glavnog kolodvora taj vlak polazi danas u 10,05 sati, a povratak iz Donje Stubice je u 17,50 sati.

Organizatori ističu kako poznati stubički “Fajt” svake godine bilježi sve više pohvala i posjeta. “Veličanstvena ‘Bitka nad bitkama’, koja je za svoju originalnost i dobru organizaciju dobila i Simply the  Best nagradu u kategoriji najboljeg turističkog događanja na ovim prostorima, medijski i od publike najpraćenija je hrvatska manifestacija”. Razlog tome je, ističu organizatori, izuzetno duhovit i zabavan program u koji se tijekom cijelog dana uključuje i staro i mlado. Stubica se vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.

U poznatom zagorskom kraju smještenom na sjevernim padinama Medvednice povijest se ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za “pravicu” i to kao događaj koji iz godine u godinu prikuplja sve više sudionika, a i posjetitelja. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, koja se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573.

Cjelodnevni program počinje u 11 sati sa kulturno – umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije glavnog događaja – “Bitke kod Stubice”.  U 13,30 sati kmetska vojska krenut će putem Obrtničke ulice do Majsecova mlina, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja, te će oko 14 sati početi “Bitka kod Stubice”, bitka seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem.

Nakon žestokog fajta, u 16 sati će početi poznati Buna party, a posjetitelje će ugrijati grupa “Vatra” te Tamburaški sastav Arka, Cinkuši, i DJ Goc.

Organizatori kažu da Buna, koja je postala i međunarodni događaj, okuplja udruge i iz Mađarske, Slovačke i Slovenije.

Komentiraj