U Dnevniku Richarda Burtona zapisi o ulogama Tita i Trockog

Legendarni američki glumac rođen je 10. studenog 1925. godine u jednom malenom velškom mjestu, a umro je u Švicarskoj 1984. godine.

Za nas je zanimljiva činjenica da je u svojim memoarističkim ‘Dnevnicima’ znatan dio stranica posvetio boravku u bivšoj Jugoslaviji, gdje je u drugoj polovici 1971. snimao povijesni spektakl “Sutjeska”, glumeći Josipa Broza Tita. Kada je počeo snimati “Sutjesku”, Burton je istodobno pripremao ulogu Lava Trockog u filmu Josepha Loseyja “Ubojstvo Trockog”: zabavljalo ga je što će naizmjence igrati dvojicu velikih komunističkih vođa.

Prvi zapis u dnevnik iz 1971. datiran s 27. lipnjem. Tada se nalazio u švicarskom mjestu Gstaad, gdje je često između različitih snimanja boravio s Elizabeth. Ipak, već je prvo spominjanje “Sutjeske” znakovito za ono što će uslijediti. “Obuzima me velika lijenost, a pomalo sam i razočaran zato što sinopsis o Titu nije jako dobar. Serija glasnih prasaka kao bilo koji stari ratni film. Pokušat ću ih natjerati da to bude više o Titu, a manje o pucanju i lokalnim partizanskim podvizima, što je – iako možda istinito – viđeno u svim sličnim hollywoodskim filmovima. Ako to ne žele, povući ću se. Mučim se s učenjem srpsko-hrvatskog, fascinira me.”

Komentiraj