Ivo Cagalj/PIXSELL

U Dioklecijanovim podrumima otvoren 39. Splitski salon

Splitski salon, jedna od najvažnijih umjetničkih manifestacija koju organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU), otvoren je u četvrtak u podrumima Dioklecijanove palače u Splitu, a održavat će se i na brojnim drugim lokacijama: u Salonu Galić, Galeriji Kula i javnom prostoru grada.

Jedan od kustosa “Splitskog salona” Božo Kesić rekao je da se na izložbi radi o prikazu ‘cijele splitske scene’, a da je naziv ovogodišnjeg, 39. po redu, salona “Prikaz podijeljenosti – Representations of Split” bio svojevrsni mamac za reakciju umjetnika kako bi se pokušala rekonstruirati većina aktivne gradske likovne scene.

“Svaki je umjetnik ponudio svoje viđenje podijeljenosti bez obzira je li kolektivna, individualna ili na kojoj drugoj razini, a na temelju toga se, u širem kontekstu, iščitava sva raznolikost scene u Splitu”, kazao je Kesić.

  • Na ovogodišnjem Splitskom salonu 130 umjetnika izlaže 160 radova, u kojima su prikazali sve vrste podjela koje vide u svijetu. Osim slika, izložene su grafike, skulpture, instalacije, videoradovi, a tu su i performansi.

Splitski salon najveća je i najdugotrajnija splitska likovna manifestacija započeta još prije 46 godina, čija strukovna udruga umjetnika ove godine slavi 70 godina od osnivanja.

Predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) Split Vice Tomasović je prilikom otvaranja izložbe rekao da je izložba konačna artikulacija splitskog likovnog trenutka koja, kroz potenciranje razlika, pokazuje bogatstvo i pluralizam likovnih osobnosti. Tako je otkrio da je cijelo članstvo HULU- a dobilo poziv za izlaganjem na “Splitskom salonu” kako bi što bolje pokazali heterogenost i snagu.

“Snaga je u zajedništvu koje se, usprkos razlikama, ne može zanijekati jer vidimo da je tema podjele uspjela povezati ovu scenu i konsolidirati je u jubilarnoj 70. godini od osnutka naše udruge. Kultura i umjetnost su sukus vitaliteta svakoga grada, a često smo tretirani kao teret, trošak i nametnik na proračunu. Živa umjetnost je snaga koja je neizmjerljiva. Mi ćemo i dalje nastaviti obogaćivati intelektualni, kulturni i duhovni život grada pogotovo u ovom prostoru (Dioklecijanovim podrumima), koji je postao pluća koja daju život gradskoj sceni”, zaključio je Tomasović.

Ove je godine na Splitskom salonu novost video uradak napravljen od odabranih izjava stotinjak intervjuiranih umjetnika i članova struke koji aktivno participiraju u umjetničkom životu Splita i okolice. Na taj je način dovršen proces mapiranja splitske umjetničke scene.

Uz Božu Kesića, kustosi izložbe su Dalibor Prančević i Boris Šitum.

Izložba za građane bit će besplatna i otvorena do 30. studenog.

Komentiraj