U dijelovima Zagreba zrak proglašen vrlo lošim, izdane i upute za građane

Iz Grada Zagreba u utorak su izvijestili da su u Zagrebu zabilježene visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 te je zbog toga indeks zraka loš ili vrlo loš.

“Visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 osobito su zabilježene na mjernoj postaji Zagreb-3 (u Dugavama) gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3”, navode.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar zbog toga je izdao preventivne preporuke u svrhu sprječavanja akutnih i dugoročnih negativnih utjecaja na zdravlje ljudi, a posebno osjetljivih skupina građana Grada Zagreba.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, osobama narušenog imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima.

Savjetuje se i primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženog trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava, izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i slično, korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza, izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica, izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Komentiraj