U Crnoj Gori počelo suđenje optuženima za planiranje Đukanovićeva ubojstva

EPA/BORIS PEJOVIC

Suđenje četrnaestorici optuženoj da su planirali ubojstvo crnogorskog premijera Mile Đukanovića, kao i dovođenje na vlast proruski orijentirane crnogorske stranke započelo je u srijedu u Podgorici, a obrana je odmah zatražila da se iz slučaja izuzme državni tužitelj.

Crnogorske vlasti tvrde da je grupa srpskih i ruskih nacionalista prošle godine na izborni dan planirala udar na državne institucije, a dio plana bila je likvidacija tadašnjeg premijera Mile Đukanovića koji je na toj funkciji već 21 godinu.

Kremlj je optužbe odbacio, nazvavši ih apsurdnima. Crnogorska oporba optužuje vladu da je iskonstruirala priču o zavjeri kako bi na vlasti zadržala Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista Crne Gore. To se na kraju dogodilo zahvaljujući tijesnoj izbornoj pobjedi.

“Posrijedi je politički iskonstruiran proces”, kazao je na sudu jedan od dvojice proruski orijentiranih oporbenih čelnika, Andrija Mandić.

Među optuženicima su dva ruska državljana, devetero srbijanskih i troje crnogorskih državljana. Četirima se sudi u odsutnosti. Među njima su dvojica Rusa optužena za planiranje zavjere.

Na prvome ročištu u srijedu, odvjetnici obrane pozvali su da se državni tužitelj Milivoj Katnić izuzme iz predmeta s obzirom na to da je njegov ured u ponedjeljak na internetskoj stranici objavio transkript razgovora između jednog od optuženika i njegova odvjetnika.

“Jasno je da nakon ovakvog poteza državni tužitelj mora prestati raditi na ovom slučaju”, rekao je Mandićev odvjetnik, Miroje Jovanović, što Katnićeva glasnogovornica nije željela komentirati.

Crnogorske vlasti vjeruju da je jedan od ciljeva pokušaja udara bio spriječiti tu zemlju da se pridruži NATO-u, što se realiziralo u lipnju ove godine.

Komentiraj