U Crnoj Gori opet raste broj zaraženih

Broj zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori porastao je u srijedu na devet, nakon što je crnogorski Institut za javno zdravlje potvrdio sedam novih slučajeva infekcije.

Prethodno su crnogorske zdravstvene vlasti, nakon što 42 dana uzastopce nisu zabilježeni slučajevi zaraze, registrirali dva slučaja infekcije kod stanovnika te zemlje koji su kratko boravili u BiH.

“Do srijede u 21 sat, laboratorije Instituta su analizirale 200 uzoraka od kojih je 193 bilo negativno, a sedam pozitivno na novi koronavirus. Četiri novooboljela su kontakti ranije potvrđenog slučaja dok se kod tri novooboljela trenutno traga za izvorom infekcije”, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Crna Gora je 1. lipnja otvorila granice za 130 zemalja u kojima je broj aktivnih slučajeva manji od 25 na 100 tisuća stanovnika, među kojima je i Hrvatska, te je ukinula većinu mjera za sprečavanje širenje koronavirusa.

Početkom lipnja crnogorska vlada proglasila kraj epidemije koronavirusa nakon što 28 dana uzastopce, odnosno dva  perioda inkubacije, nije zabilježen novi slučaj obolijevanja. Prethodno je Crna Gora 24. svibnja postala prva „corona – free“ država u Europi.

Komentiraj