U Crnoj Gori 21 zaraženi koronavirusom, objavljen popis osoba u samoizolaciji

Crnogorski Institut za javno zdravlje potvrdio je u nedjelju navečer pet novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je trenutno u Crnoj Gori ukupno inficirana 21 osoba, a prema navodima Instituta, svih pet novih slučajeva povezani su s ranije otkrivenima.

“U Crnoj Gori sada imamo ukupno 21 inficiranog novim koronavirusom. Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 5.565 osoba”, priopćio je Institut za javno zdravlje.

Prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori registriran je u utorak.

U obraćanju naciji crnogorski premijer Duško Marković rekao je da se u pet dana od pojave koronavirusa broj zaraženih u Crnoj Gori povećao deset puta te da od sada neće biti praštanja za nepoštivanje pravila, mjera i naredbi koje su donesene kako bi građani bili zaštićeni.

„Crna Gora nema višak ljudskih života, niti višak svojih građana. Zbog toga od ovog trenutka neće biti kompromisa za one koji ne poštuju pravila, naredbe, mjere izolacije i socijalne distance“, priopćio je Marković.

Crnogorska vlada je u subotu u ponoć objavila popis osoba koje su dobile nalog o obaveznoj samoizolaciji, što je naišlo na oštre kritike crnogorske javnosti, naročito nevladinih udruga koje su ustvrdile da je građanima narušeno ustavom zajamčeno pravo na privatnost.

Obrazlažući tu odluku, crnogorski premijer je rekao da jedan broj građana, kojima je Crna Gora pomogla u povratku iz inozemstva, pokušava izbjeći obveznu samoizolaciju i karantenu, dovodeći na taj način sve građane u opasnost.

„Razumijevajući razloge za kritiku, sasvim svjesno smo odlučili da su nam životi naših građana prioritet. I procijenili da je pravo na zdravlje i život iznad prava na bezuvjetnu zaštitu osobnih podataka. O eventualnim propustima razgovarat ćemo kada sve ovo bude iza nas. A da bismo uopće razgovarali, trebamo preživjeti, zato i nije vrijeme za pravna nijansiranja, nego za spašavanje ljudskih života”, priopćio je Marković.

On je istaknuo da je odnos svih političkih i drugih aktera javnog života u Crnoj Gori „odgovoran i patriotski i da jačaju podrška, donacije, stavljanje objekata na raspolaganje i iznalaženje mnogih drugih vidova pomoći i humanosti“, dodajući da je ovo tek početak borbe s koronavirusom.

“Zahvalan sam svima što smo solidarni i udruženi oko nacionalnog interesa“, rekao je Marković.

Komentiraj