U četvrtak u Osijeku počinje Svjetski gimnastički kup

Sve je spremno za 12. izdanje DOBRO Svjetskog kupa u sportskoj gimnastici, koji će od 10. do 13. lipnja u osječkoj dvorani Gradski vrt ugostiti 140 sportaša iz 31 zemlje svijeta. U četvrtak i petak na rasporedu su kvalifikacije, a u subotu i nedjelju finala.

“Još neke sitne detalje moramo završiti, ali generalno sve je spremno, većina reprezentacija je došla, smjestila se u hotele, akreditirala, prošle su sve naše COVID procedure koje smo dobili od Svjetske gimnastičke federacije i sve one epidemiološke mjere koje su trenutačno na snazi u Republici Hrvatskoj. Dvorana i cijela produkcija je 99% spremna. Svi skupa nestrpljivo očekujemo početak natjecanja. Brojka od 31 zemlje je jedna od najboljih što se tiče posjećenosti na gimnastičkim natjecanjima u svijetu ove godine. Dolazi 140 natjecatelja. Imamo i dosta onih koji su zainteresirani za najviša odličja na Olimpijskim igrama, jer Osijek je posljednja internacionalna etapa u pripremama za OI u Tokiju, tako da će konkurencija biti jako zanimljiva i Tinu, Aurelu, Jakovu, Filipu Udeu, našim djevojkama… Bit će jako zanimljivo pratiti rasplet ovog natjecanja. Međutim, mi kao hrvatska reprezentacija također očekujemo jako puno od DOBRO Svjetskog kupa. Nije tajna da očekujemo postolja, a svi naši reprezentativci željet će se pokazati u najboljem svijetlu na domaćem terenu“, najavio je u srijedu direktor natjecanja i dopredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza, Vladimir Mađarević.

Oba finalna dana izravan prijenos iz Osijeka moći će se pratiti na HRT-u 2. Podsjetimo, Hrvatska je od 2009. do danas osvojila čak 30 medalja u Osijeku.

Na ovogodišnjem turniru hrvatsku reprezentaciju činiti će Tin Srbić (preča), Aurel Benović (tlo i preskok), Filip Ude (konj s hvataljkama), Jakov Vlahek (konj s hvataljkama), Filip Boroša (tlo), Ana Đerek (tlo i greda), Tijana Korent (preskok), Christina Zwicker (greda i dvovisinske ruče) i Sara Šulekić (dvovisinske ruče).

Svi oni  su prisustvovali posljednjoj konferenciji za novinare uoči početka natjecanja. U četvrtak od 15 sati u kvalifikacijama će se naći Benović i Boroša na tlu, Ude i Vlahek na konju s hvataljkama, Korent na preskoku te Zwicker i Šulekić na dvovisinskim ručama. U petak će u lov na finala Srbić na preči, Benović na preskoku, Zwicker na gredi te Đerek na gredi i parteru.

„Spreman sam za svoju posljednju provjeru pred odlazak na OI u Tokiju. U super sam formi, super treniramo. Da sutra moram na OI, spreman sam. Osijek će mi biti simulacija Tokija, vježbu koju ću raditi ovdje, 6.2, raditi ću i u Tokiju. Nadam se da ću se plasirati u finale da mogu ovdje isprobati i 6.5 vježbu koju uvježbavamo da bude spremna za finale Tokija kojem se nadam. Nisam gledao konkurenciju ovdje. Nema najjačih koji će biti u Tokiju. Tu je prošlogodišnji prvak Europe Tvorogal, ali ne gledam na taj poraz u Mersinu kao na nešto veliko budući da to EP nisam smatrao jako bitnim s obzirom na cijelu epidemiološku situaciju, broj zemalja koje su došle i suđenje koje je bilo tamo. Ne zamaram se time. Znam da sam bolji od njega. Ne kažem da me neće nikada pobijediti, jer ja mogu isto zeznuti, ali ako obojica odradimo vježbe, uvijek ću biti bolji od njega”, kazao je Tin Srbić, zlatni u Osijeku 2017. i 2018., te brončani 2016.

„Nije mi pritisak nastupati u mom gradu. Žao mi je što ove godine ne smije biti publike u dvorani, ali nadam se da će već sljedeće godine navijači ponovno napuniti Gradski vrt. Očekujem dobar nastup, siguran sam da nitko od nas hrvatskih reprezentativaca neće iznevjeriti sve one koji će nas gledati putem malih ekrana zahvaljujući prijenosu HRT-a. Sretan sam što sam prije deset dana na Svjetskom kupu u Varni osvojio zlato i to sa svojom najjačom vježbom. Nadam se da ću to isto uspjeti odraditi i u Osijeku. Nisam proučavao konkurenciju, samo sam čuo da će biti jaka, kao i svake godine. Bio sam sretan kada sam čuo da je došao Artem Dolgopjat, veselim se ponovnom susretu s njim. On je mene pobijedio na EP-u prošle godine, ja sam njega sada u Varni. Vidjet ćemo kako će biti u Osijeku. Ovdje je i legendarni Marian Dragulescu, čast mi je nastupiti s njim. On je gimnastička ikona, još uvijek sa 41 godinom pokazuje da na preskoku uvijek može izvoditi strašne akrobacije i teške elemente. Ja ću nastupiti i na preskoku i bit će mi čast stati pored njega“, izjavio je Aurel Benović:.

“I jesam i nisam spreman. Nisam u formi u kojoj sam želio biti, zbog ozljede ramena, ali zadnja dva tjedna sam dao sve od sebe da to bude OK. Već smo naviknuli da je Osijek naše natjecanje, da nas naši ljudi tu mogu vidjeti i drago mi je da je to tako. Nadam se da će jednog dana u Hrvatsku doći i jedno svjetsko ili europsko prvenstvo. Nisam proučavao konkurenciju u Osijeku, nikada to ne radim, ja se ni sa kim ne borim, nije to borilački ili neki momčadski sport. Ovo je više mentalni sport. Ako sam sebe ne pobijediš, nažalost nećeš nikoga pobijediti”, napomenuo je Filip Ude, zlatni u Osijeku 2014, a brončani 2010. i 2013.

“Meni je ovo posljednje natjecanje pred odlazak na OI u Tokiju do kojeg je ostalo još samo nekoliko tjedana tako da sam u dobroj formi. Dala sam sve od sebe na treninzima u posljednje vrijeme, zato što je Tokio blizu, ali i zato što mi ovaj Svjetski kup najviše znači. Trenirala sam dobro, a nadam se da će i rezultati to popratiti. Prije 10-ak dana bili smo na Svjetskom kupu u Varni, u četiri dana natjecanja sam  izborila dva finala. Fizički znam da sam u formi, ali znate kako je to u sportu, treba malo sreće da bi došla do finala, a onda što bude. Imala sam malu nezgodu prije dolaska ovdje,  od Splita do Osijeka  putovala sam dva dana. Naime, prije Zagreba nam je puknula guma na autu. Moj trener je još u Zagrebu i čeka gume, a ja sam došla sa zagrebačkom ekipom u Osijek. No, nije bilo tako strašno, više mi je žao što ćemo ove godine nastupiti bez gledatelja. Publika je mi je broj jedan  ovog Svjetskog kupa, oni su nešto posebno”, rekla je Ana Đerek, zlatna u Osijeku 2019.

“S obzirom da mi je u Varni prije deset dana finale pobjeglo za 0.001 bod, što je pomalo obeshrabrujuće, nadam se da ću na ovom natjecanju nadoknaditi tu mrvicu i da ću se u subotu boriti u finalu. Imam iz Osijeka srebro i broncu, ne bih se žalila na kompletiranje medalja. No, s obzirom na konkurencijom ovdje, teško će to biti. Iako, kad si u finalu uvijek ima onaj faktor koji svi često zaboravljamo, a to je sreća. Nije sve u treningu. Možemo biti u odličnoj formi, ali ako samo malo sreće fali, ne mora ispasti dobro”, ocijenila Tijana Korent, srebrna u Osijeku 2009. i  brončana 2010.

“Spremna sam. Nemam prevelikih ciljeva što se tiče rezultata, samo da svoje obje vježbe odradim onako kako znam, kako treniram. Konkurencija je ovdje, hvala Bogu, stvarno jaka. Ipak su Igre pred vratima i svi su došli ovdje, a i tu je uvijek savršena organizacija, dvorana, tako da mi je jasno zašto uvijek svi najbolji dolaze u Osijeku. Jednostavno, ovdje se svi savršeno osjećaju“, kazala je Christina Zwicker:

Sara Šulekić ističe da nema neku dodatnu tremu zato što joj je ovo premijera u Osijeku: “Iako sam po godinama još uvijek juniorka, ovo će mi biti treće natjecanje u nizu među velikim curama i lagano se prilagođavam. Nadam se da ću uspjeti izvesti svoju vježbu onako kako radimo na treninzima, a to mi je za prvi put ovdje jedino bitno“.

“Prije samo tri dana sletio sam iz Egipta gdje sam na Svjetskom kupu u Kairu osvojio srebro, ali iskreno, nisam umoran. Već pet godina čekam da dobijem priliku nastupiti u Osijeku i stvarno sam presretan što sam ovdje. Nadam se da ću uspjeti ponoviti dobre nastupe iz Kaira“, ističe Jakov Vlahek.

“Meni je prije svega ogromna čast što sam dio hrvatske reprezentacije u Osijeku i što imam priliku prvi put nastupiti ovdje. Siguran sam da će svatko od nas iz tima dati maksimum od sebe i da opravdamo naše boje“, izjavio je Filip Boroša.

 

Komentiraj