Hrvatski građani od 1. prosinca, točno mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u RH, mogu nabaviti početne pakete eurokovanica, objavila je Hrvatska narodna banka.

Kako bi građani bili što spremniji za upotrebu eura u prvim danima 2023. godine, moći će u bankama, Financijskoj agenciji i HP-Hrvatskoj pošti d.d. od 1. prosinca 2022. nabaviti najviše dva početna paketa eurokovanica po jednoj transakciji, ističu.

Početni paket, inače, sadržava 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti od 13,28 eura, a za jedan početni paket eurokovanica potrošač će plaćati iznos od 100 kuna.

No, upozoravaju da će eurokovanicama grđaani hrvatske moći plaćati tek od 1. siječnja. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.

“Osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni su segmenti uvođenja eura. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj”, izjavio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.