EPA/THIBAULT VANDERMERSCH

U Calaisu privedeno 14 militanata krajnje desnice

Četrnaest militanata krajnje desnice privedeno je u subotu u Calaisu nakon prosvjeda protiv prisustva tisuća migranata koji sanjaju o prijelazu u Veliku Britaniju i smješteni su blizu tog grada na sjeveru Francuske, objavile su lokalne vlasti.

Ukupno 80 pripadnika skupine Generation identitaire (identifikacijska generacija) sudjelovalo je na prosvjednom skupu za koji nisu imali dozvolu vlasti i kojega su snage reda rastjerale, objavljeno je iz prefekture okruga.

Prosvjednici su blokirali na neko vrijeme dva mosta u gradu. “Nosili su transparente i palili gume”, kazao je Etienne Desplanques, šef kabineta načelnice Fabienne Buccio.

Fotografije i video objavljeni na Twitteru prikazivali su nekoliko skupina mladih kako sjede na tlu, neki s transparentima “Nema prolaza”, “Vratite se kućama”, te policajce kako okružuju jednu od skupina.

U priopćenju izdanom prije razlaza, Generation identitaire preuzela je odgovornost za sudjelovanje 130 mladih i potvrdila da je preuzela nadzor nad “tri mosta koji omogućuju pristup migrantima u grad Calais”.

Suprotno njima, nekoliko je udruga osudilo zadnjih tjedana porast agresije protiv migranata.

U priopćenju u vezi s ovim slučajem ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve potvrdio je odlučnost vlasti da ne dopuste nekolicini ekstremista da instrumentaliziraju migrantsko pitanje u Calaisu.

Na istoku tog grada smjestilo se, u uvjetima zbog kojih njihove nastambe nazivaju “džunglom”, između 3.700 i 7.000 migranata koji žele u Britaniju. Francuske vlasti su 29. veljače pokrenule uklanjanje dijela tog imigrantskog naselja.

Komentiraj