U Britaniji potvrđena dva slučaja zaraze omikronom: “Nećemo oklijevati poduzeti daljnje mjere”

U Velikoj Britaniji u subotu su potvrđena dva slučaja zaraze novom varijantom koronavirusa, omikronom. Britanski ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da su slučajevi otkriveni u Essexu i Nottinghamu. Potvrđeni su slučajevi povezani, javlja BBC.

Velika Britanija u petak je na ‘crveni popis’ za putovanja stavila Južnu Afriku, Namibiju, Zimbabve, Bocvanu, Lesoto i Eswatini. Na popis će, rekao je Javid, biti dodane i Angola, Mozambik, Malavi i Zambija.

“Uvijek smo bili jasni da nećemo oklijevati poduzeti daljnje mjere ako je to ono što je potrebno. Provodimo ciljano testiranje i slijed pozitivnih slučajeva u dva područja koja su pogođena. Ako je netko putovao u ove četiri zemlje ili bilo koju drugu zemlju na crvenom popisu u posljednja četiri dana, mora se samoizolirati i testirati PCR testovima”, poručio je britanski ministar zdravstva.

Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog velikog broja mutacija ove varijante, koje mogu znatno smanjiti učinkovitost cjepiva i povećati rizik od ponovne zaraze.

Vlasti Hong Konga kažu da je tu varijantu donio putnik iz Južne Afrike koji je od dolaska 11. studenoga boravio u karantenskom hotelu. Međutim, virus je otkriven tek nakon što je muškarac napravio drugi PCR test 13. studenog.

Vijest o novoj varijanti navela je u petak brojne države da uvedu nova ograničenja putovanja, a farmaceutske tvrtke da još više ubrzaju rad na prilagodbi cjepiva i ustanove koliko postojeća cjepiva štite cijepljene osobe od covida-19.

Komentiraj