U blokadi 256.322 građana s ukupnim dugom od 23,15 milijardi kuna

Krajem lipnja je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi bilo 256.322 građana, koji su za glavnicu i kamate dugovali ukupno 23,15 milijardi kuna, a blokirano je bilo i 18.585 poslovnih subjekata s ukupnim dugom od 8,3 milijarde kuna, objavila je Financijska agencija (Fina).

Podaci Fine pokazuju da je krajem lipnja u blokadi bilo 2.911 građana manje nego u svibnju te 67.436 manje nego u lanjskom lipnju.

Iznos duga građana je u lipnju, prema mjesecu ranije, smanjen za 1,7 milijuna kuna ili za 0,007 posto.

Blokirani su građani krajem lipnja dugovali za glavnicu iznos od 16,64 milijarde kuna, što je za 9,7 milijuna kuna, ili za 0,1 posto više nego krajem svibnja.

Istodobno, dug građana po osnovi kamata iznosio je 6,51 milijardu kuna i bio je u odnosu na svibanj manji za 11,4 milijuna kuna ili za 0,17 posto.

Ukupan iznos duga (glavnica i kamate) blokiranih građana tako je krajem lipnja iznosio 23,15 milijardi kuna, što je za 1,7 milijuna manje nego krajem svibnja ove godine.

Po podacima Fine, najveći iznos duga građana – 6,3 milijarde kuna (bez kamata) odnosio se na dug prema financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 37,9 posto.

Najveći, pak, broj građana, njih 95.227, ima dug prema tvrtkama čija je pretežna djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Krajem lipnja u blokadi je zbog duga većeg od milijun kuna bilo 1.476 građana, što je u ukupnom broju blokiranih građana udio od 0,6 posto, ali je njihov udio u ukupnom dugu građana znatno veći i iznosi 38,3 posto. Naime, građani koji su blokirani zbog duga većeg od milijun kuna ukupno duguju 6,3 milijarde kuna, od čega se najveći dio duga, ili iznos od 2,87 milijardi kuna, odnosi na vjerovnike iz financijskog sektora.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Blokiranih poslovnih subjekata 18,5 tisuća

Podaci Fine pokazuju i da je krajem lipnja u blokadi bilo 18.585 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba), što je za 98 poslovnih subjekata ili 0,5 posto manje u odnosu na svibanj.

Dug poslovnih subjekata na osnovi glavnice bio je 6,3 milijarde kuna, a pribroje li se kamate u iznosu od 2 milijarde kuna, ukupni je dug poslovnih subjekata krajem lipnja iznosio 8,3 milijardi kuna.

Po podacima Fine, u blokadi je krajem lipnja bilo 7.268 pravnih osoba s ukupnim dugom od 6,37 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,8 milijardi, a na kamatu 1,5 milijardi kuna.

U blokadi je bilo i 11.317 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 1,47 milijardi kuna, a pribroji li se tomu i 484,1 milijun kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem lipnja iznosio je 1,96 milijardi kuna.

Komentiraj