U BiH ukupno 56 novozaraženih osoba, eksperimentiraju sa ‘švedskim modelom’

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je ukupno 56 novooboljelih od koronavirusa, javlja Klix.ba.

Na području Federacije BiH do sada je testirano 45.457 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod ukupno 1.397 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavlilo se
981 pacijenata. Preminule su 163 osobe.

U cijeloj zemlji od utorka testirano je 793 uzoraka i zaraza je potvrđena kod 32 osobe s područja Republike Srpske, odnosno 24 osobe iz Federacije BiH. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu gdje je 10 novooboljelih te u Banjoj Luci gdje je zaraženo 8 osoba.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez u srijedu je rekao da dvoznamenkasti dnevni broj novozaraženih nije razlog za uzbunu jer je to ishod proračunatog rizika temeljenog na procjeni da se redovite aktivnosti ne smiju prekidati zbog teških ekonomskih posljedica koje to nosi.

Dodao je da u BiH eksperimentiraju sa ‘švedskim modelom’ pristupa prema epidemiji koji se više oslanja na samodisciplinu, a manje na restrikcije.

“Sada smo u sistemu gdje najveću ulogu igra svijest. Ako dođe do masovnijeg obolijevanja na lokalnoj razini, onda će se morati provoditi restriktivnije mjere u tim lokalnim zajednicama. Tako će doći do kombinacije tzv. švedskog modela i restriktivnih mjera”, rekao je Čerkez za Klix.

Komentiraj