U BiH u ponedjeljak 185 novozaraženih, osam umrlih

U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je prijavljeno novih 185 slučaja zaraze koronavirusom, a osam zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

On nedjelje su provedena testiranja na nešto više od1400 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 82 osobe iz Federacije BiH te 102 iz Republike Srpske, a ioš jedan slučaj zaraze je s područja Brčkog.

U Sarajevu je od nedjelje zaraza potvrđena u 26 osoba. Novih slučajeva bilo je u osam od deset županija, a iznimke su Livanjska te Bosansko-podrinjska županija.

U Banjoj Luci 19 je novozaraženih, a u tom su gradu umrla dva zaražena muškarca starije životne dobi.

Veliki broj novozaraženih bilježi i maleno mjesto Pale pored Sarajeva. U općini s tek 22 tisuće stanovnika od nedjelje je prijavljeno 16 novih slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva RS Alen Šeraić kazao je da to potvrđuje pogoršanje epidemiološke situacije i da je uzrok tome neodgovorno ponašanje.

“Uzroci skoka broja zaraženih osoba, konkretno na Palama, su nepoštivanje mjera republičkog stožera za izvanredna stanja, bilo da je riječ o nošenju maski ili neprimjerenog ponašanja”, rekao je Šeranić novinarima komentirajući podatke od ponedjeljka.

U BiH je od izbijanja epidemije u ožujku provedeno nešto više od 255 tisuća testiranja, a zaraza je potvrđena kod nešto više od 30.800 osoba.

Prijavljeno je više od 940 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom virusom SARS-CoV-2.

Komentiraj