U BiH tek sada osposobili respiratore kupljene 2020.godine, a cjepivu još ni traga

Respiratori koje je Bosna i Hercegovina kupila još u proljeće 2020. radi liječenja bolesnika s najtežim simptomima covida-19 osposobljeni su za korištenje u bolnicama tek početkom tjedna, a drugi je velik problem što u BiH još nitko ne zna kada će stići cjepiva protiv koronavirusa.

Ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH Enes Memić izjavio je u utorak da je napokon dovršen postupak provjere ispravnosti respiratora kupljenih u Kini i dopremljenih još u travnju 2020.

“Okončali smo važan posao. Istina, moglo se sve to i ranije, ali je sada najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u uporabi. Vidimo da se epidemiološka situacija komplicira”, kazao je Memić kako ga citira portal Faktor.

Od stotinu respiratora navodno je spremno za uporabu njih 95.

Zbog nabavke ovih respiratora trenutačno se na Sudu BiH sudi predsjedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, ministrici financija Jelki Miličević, bivšem ravnatelju Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, vlasniku tvrtke “Srebrena malina” koja je bila posrednik pri kupnji.

Optuženi su za zloporabe službenog položaja i ovlasti te nesavjestan rad u službi na temelju procjene Tužiteljstva BiH da su respiratore platili znatno više nego što je njihova realna vrijednost, a uz to su nabavili strojeve koji su se pokazali neprikladnima za liječenje pacijenata na intenzivnoj skrbi.

Debelo preplaćeni

Respiratore koje proizvodi kineska tvrtka Aerospace Changfeng iz Pekinga, Federacija BiH kupila je po žurnom postupku nakon izbijanja pandemije koronavirusa i platila ih je 5,3 milijuna eura. Jedna tvrtka iz Srbije gotovo istodobno je za gotovo jednaku svotu kupila čak 200 respiratora što se u optužnici i navodi među dokazima o počinjenim zloporabama.

Pošto su respiratori dopremljeni, ispostavilo se da u BiH nema nikoga tko bi ispitao njihovu ispravnost i pustio ih u pogon pa su ti strojevi mjesecima stajali u skladištima civilne zaštite koja je zatim bezuspješno tragala za ovlaštenim serviserom.

Kako je u utorak kazao Memić, taj posao na kraju je obavila tvrtka “Verlab” iz Sarajeva koja je prvotno registrirana za provjere mjerila krvnog tlaka i defibrilatora te uređaja za terapeutski ultrazvuk, no ne i za respiratore.

Takav podatak i danas stoji na njihovoj mrežnoj stranici bez objašnjenja tko ih je i kada ovlastio za provjere respiratora za što su Institutu za mjeriteljstvo BiH zahtjev podnijeli tek u listopadu.

No “afera respiratori” za BiH je trenutačno tek jedan od problema u suočavanju s pandemijom, a znatno je veći taj da ta zemlja do danas nije dobila niti jednu od 1,23 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa naručenu posredstvom mehanizma COVAX.

Ni cjepiva ni izmjene zakona o nabavi

Nije stiglo ništa ni od približno 900 tisuća doza koje su trebale biti nabavljene uz posredovanje Europske unije.

Isporuke cjepiva zapadnih proizvođača očekivale su se do sredine veljače no taj je rok probijen, a političari sada oprezno spominju ožujak kao novi termin.

Republika Srpska otvorila je posebne pregovore s ruskim proizvođačima no i od njih je za sada dobila tek simboličnu pošiljku od nekih 2000 doza Sputnjika V kojim je do sada cijepljeno preko nešto više od 400 zaposlenih u zdravstvu.

Zastupnik u parlamentu BiH Saša Magazinović u utorak je prozvao izvršnu vlast zbog neodgovornog odnosa prema nabavci cjepiva podsjećajući da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija još 21. siječnja neutemeljeno obećao da će država početi izravne pregovore s proizvođačima cjepiva.

“Tada ste znali, kao i danas da naši zakoni to ne dopuštaju i da se cjepiva mogu kupiti samo preko posrednika, koji naravno uzimaju profit. Znali ste tada, a ipak ste obećali”, poručio je Magazinović premijeru preko društvenih mreža.

Sada je “pitanje života i smrti” izmijeniti dva zakona i time omogućiti da država odmah krene u nabavku cjepiva, a to se u parlamentu može obaviti za jedan dan, poručio je.

“Dužni ste objasniti javnosti zašto to niste učinili i zašto to ne činite”, napisao je Magazinović.

Nastavak ignoriranja problema nabavke cjepiva mogao bi potaknuti građane da dođu pred Vijeće ministara i ondje pitaju što je s cijepljenjem, kazao je.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]