U BiH smanjenje broja novozaraženih i 82 smrtna slučaja

U Bosni i Hercegovini petak je ponovo zabilježeno smanjenje dnevnog broja novozaraženih koronavirusom jer je registrirano nešto više od tisuću slučajeva, dok ih je dan ranije bio preko 1500, ali se i dalje bilježi veliki broj umlih.

Od četvrtka su provedena testiranja na oko 5500 uzoraka, kao i dan ranije, a zaraza je potvrđena u 1096 slučajeva.

Istodobno su umrle 82 osobe kod kojih je ranije dijagnosticiran covid-19.

Usporavanje širenja zaraze sada je već jasno vidljivo u Sarajevu, koje je tjednima slovilo za najveće žarište u zemlji, jer se već sedam dana broj novozaraženih smanjuje pa je tako u petak bilo 156 novih slučajeva.

Prema dostupnim statističkim pokazateljima BiH trenutačno bilježi nešto više od tisuću slučajeva zaraze na 100 tisuća stanovnika.

Krizni stožer Republike Srpske odlučio je u petak kako će od idućeg tjedna u tom entitetu ponovo biti otvorene sve osnovne škole, a nastavu će online i dalje pratiti srednjoškolci. Otvaraju se i muzeji i galerije te će biti dopušteni treninzi u zatvorenim prostorima. Od četvrtka je dopušten i rad ugostiteljskih objekata.

“Imamo određeno razdoblje stabilizacije što nam budi nadu da ćemo idućeg tjedna imati pozitivni trend”, pojasnio je ove odluke Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS.

U Federaciji BiH još nema naznaka popuštanja mjera ograničenja koje znače noćni policijski sat u cijelom entitetu te zabranu rada restorana i kafića u većini županija.

 

Komentiraj