Iračke snage ubile su 747 pripadnika Islamske države (IS) kod Mosula, otkako je Irak, potpomognut koalicijom predvođenom SAD-om ovog mjeseca krenuo u masovnu ofenzivu protjerivanja ekstremista iz njihova ključnog uporišta, objavio je u nedjelju visoki irački vojni dužnosnik.

Zapovjednik savezne policije Raed Jawdat rekao je da su militanti ubijeni u borbama južno od Mosula.

“Na južnom bojištu oslobođeno je oko 1400 četvornih kilometara i uhićeno 88 boraca IS-a”, rekao je Jawdat na konferenciji za novinare.

Nije iznio podatke o žrtvama na iračkoj strani.

Vladine postrojbe osvojile su u nedjelju selo Rash, sedam kilometara južno od Mosula i tamo podigle iračku zastavu, priopćila je vojska.

Vladine snage, kurdske milicije i sunitski borci, uz zračnu potporu SAD-a, pokrenuli su 17. listopada dugoočekivanu akciju oslobađanja Mosula, drugog najvećeg iračkog grada.

Snažna provladina šijitska milicija u subotu je krenula u operaciju zapadno od Mosula s ciljem odsjecanja grada i prekidanja linija opskrbe militanata između Mosula i područja pod njihovom kontrolom u susjednoj Siriji.

Mosul je u rukama IS-a od sredine 2014. Ta radikalna islamistička skupina pretrpjela je proteklih mjeseci velike vojne poraze i izgubila značajan teritorij u Iraku.

Komentiraj