U Beogradu umro general bivše JNA Vlado Trifunović

Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu (VMA) preminuo je general bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) Vlado Trifunović, nekadašnji zapovjednik vojarne u Varaždinu, kojem je u Hrvatskoj suđeno za ratne zločine, a u Srbiji je osuđen za izdaju zbog predaje oko 280 vojnika i časnika te velike količine naoružanja, izvijestili su u utorak beogradski elektronički mediji.

Uzrok smrti i vrijeme sprovoda nisu objavljeni, ali će, kako se doznaje, general Trifunović biti pokopan u rodnoj Bosni i Hercegovini.

General Trifunović je 22. rujna 1991. godine predao vojarnu u Varaždinu, koja je bila u okruženju i pod opsadom jakih hrvatskih snaga, da bi spasio oko 280 vojnika i časnika, za šta mu je u SR Jugoslaviji kasnije suđeno pod optužbom za izdaju.

“Trifunovićeva golgota počela je 22. rujna 1991. godine kada je predao vojarnu u Varaždinu s velikom količinom naoružanja, među kojim su bili i tenkovi, kako bi spasio 280 vojnika i časnika, dok su mu žena i djeca bili taoci. Govorio je da je to uradio kako bi spasio mlade vojnike. Niih je tada autobusima, uz hrvatsku pratnju, doveo do granice sa Srbijom”, pišu portali beogradskih listova u povodu Trifunovićeve smrti.

Trifunović je, zajedno s najvišim časnicima Varaždinskog korpusa, na sudu tvrdio da je podređenima zapovjedio da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da hrvatskim postrojbama nisu ostavili mnogo toga upotrebljivog.

U Beogradu je osuđen za izdaju na 11 godina zatvora, ali je nakon snažnog pritiska javnosti i civilnog društva, tadašnji predsjednik SRJ Zoran Lilić 1997. godine donio odluku o aboliciji.

Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv generala Trifunovića i časnika iz zapovjedništva Varaždinskog korpusa, ali je on ipak proveo tri godine u zatvoru, dok mu je kazna prethodno bila smanjena na sedam godina.

U Hrvatskoj se protiv Trifunovića vodio ponovljeni postupak zbog optužbi za ratne zločine nakon što ga je sud u Varaždinu 1993. godine pravomoćno osudio.

General Vlado Trifunović, pukovnici Berislav Popov i Vladimir Davidović bili su osuđeni na po 15 godina zatvora za ratni zločina protiv civila, a u presudi je navedena krivnja da su “tijekom oružanog sukoba između 15. i 22. rujna 1991. u Varaždinu naložili potčinjenima borbena djelovanja po civilnim objektima i civilnim osobama u gradu”.

Županijski sud u Varaždinu je, na Trifunovićev zahtjev, 2013. odlučio obnoviti postupak.

Razdvojen od obitelji, živio je jednokrevetnoj sobi dodijeljenoj kao nužni smještaj u vojnom hotelu “Bristol”, a u međuvremenu je objavio tri knjige o svom slučaju –  “Moja borba za istinu”, “Buđenje savjesti – u borbi za istinu i pravnu državu” i “Neću milost”.

Trifunović je rođen je 1938. godine u Prijedoru u Bosni i Hercegovini.

Komentiraj